Un any de Projecte VESTA al Besòs

La iniciativa treballa per facilitat l’accés a l’habitatge digne i fer un acompanyament integral a les famílies

Fa un any que es va presentar el Projecte VESTA al Besòs, un projecte d’innovació social que posa el focus en el sensellarisme femení. La prova pilot és l’aposta de diferents entitats públiques, ajuntaments, i el tercer sector, per acompanyar dones amb fills i filles a càrrec en situació de sense llar.

VESTA es basa en el tractament de l’habitatge com un dret, oferint solució residencial a les persones participants, i en l’acompanyament integral, posant en el centre les necessitats de les persones ateses, acompanyant-les vers la recuperació del propi projecte vital.

Amb aquests dos pilars, el projecte té tres objectius: facilitar l’accés a l’habitatge digne a les famílies en exclusió, fer un acompanyament social i fer un acompanyament en relació amb l’ocupació. D’aquests tres àmbits, però, l’habitatge és l’eix central: “Si no es té aquest sostre digne, aquest recurs, no es pot treballar els altres àmbits correctament” assegura Filo Cañete, alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, i afegeix: “El nostre objectiu, és que se’n surtin elles soles”. De fet, les famílies han iniciat un mòdul d’educació financera per aprendre a gestionar ingressos i despeses.

El Projecte VESTA és una iniciativa dels Ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Montcada i Reixac i Sant Adrià de Besòs; de les entitats del Tercer Sector Càritas Diocesana de Barcelona, Fundació Formació i Treball, Fundació Mambré i Sant Joan de Déu-Serveis Socials; també del Consorci del Besòs, amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

El sensellarisme femení és una problemàtica invisibilitzada, que porta les dones a cercar espais i estratègies alternatives diferents abans de viure al carrer: acolliment amb familiars i amics, allotjaments temporals, ocupacions d’habitatges buits, habitacions subarrendades, entre d’altres. Totes són formes d’habitatge insegur tant des d’una perspectiva temporal i jurídica, com emocional, circumstàncies que fan inviable el dibuix de projecte vital per a cadascuna d’elles.

El projecte atén famílies monomarentals amb infants a càrrec que es troben en una d’aquestes situacions de sense llar o habitatge insegur. Les famílies són valorades per Serveis Socials dels ajuntaments, i es troben en situació administrativa regular, amb ingressos mínims i accepten un acompanyament social i d’inserció laboral. Es dóna prioritat a les famílies amb ingressos provinents de RGC (Renda garantida de ciutadania), IMV (Ingrés Mínim Vital) o de renda de treball, però que són ingressos insuficients per accedir i mantenir un habitatge pels seus propis mitjans.

12 famílies ateses

En aquest primer any, s’han atès 12 dones i 16 menors, on 6 de les dones han estat acompanyades per Fundació Formació i Treball, i 3 d’elles ja han trobat feina. Filo Cañete explica que ja s’ha valorat l’increment de les places, davant l’augment de la vulnerabilitat als municipis: “Abans del canvi de govern, vam parlar amb Habitatge per ampliar les places i, perquè, com a mínim, la part d’habitatge, que és la part que genera més despeses, l’assumeixi la Generalitat”.

De fet, VESTA va ser presentat amb la capacitat d’atendre un total de 30 persones per un període de 3 anys. Al ser un projecte pilot, durant aquests tres anys, s’ha de valorar i comprovar l’eficàcia dels elements d’innovació social i del treball compartit entre totes les institucions. Des de l’inici del programa, es va considerar replicar el projecte en altres àmbits territorials i estendre’s de manera més generalitzada al propi Besòs, incloent-hi altres agents en el seu desenvolupament.

En aquest primer any ja s’han pogut valorar alguns aspectes, segons assenyala Filo Cañete, com aquesta necessitat d’augmentar les places davant el context d’inflació econòmica actual i les dificultats econòmiques que suposa per a les famílies. També, les diferències amb el pressupost inicial, ja que els lloguers han pujat de preu. Tot i això, assegura que el pressupost s’ha anat equilibrant segons les necessitats, amb la reducció en altres àmbits on la partida era més alta. “En termes generals, el balanç d’aquest primer any és molt positiu. Un treball molt intens amb les famílies, molt enriquidor” apunta l’alcaldessa de Sant Adrià.

Habitatge, acompanyament social i laboral

Dins de l’àrea d’habitatge, el projecte es centra en la cerca d’habitatge digne per a les persones participants. Els ajuntaments, el Consorci del Besòs i la Fundació Mambré posen els seus mitjans tècnics i recursos materials per assumir la responsabilitat de la formalització d’un contracte de l’habitatge, la gestió de cobraments del lloguer i de l’adequació i del manteniment d’infraestructures.

Pel que fa a l’àrea social, l’acompanyament es treballa per a donar protagonisme a les persones i les famílies, perquè tinguin accés als drets i serveis que els hi corresponen. Els Serveis Socials de cada ajuntament es coordinen amb l’equip de VESTA, gestionat per Sant Joan de Déu-Serveis Socials, qui aporta els mitjans tècnics i recursos materials al seu abast.

També en aquest àmbit, Càritas Diocesana de Barcelona aporta mitjans tècnics i recursos materials per garantir a les persones participants un assessorament jurídic i l’acompanyament psicològic. Aquestes dues vessants adquireixen un pes important en les persones que pateixen sensellarisme. A més, en el cas de les dones, s’hi suma en moltes ocasions la violència masclista.

Dins l’àmbit laboral,  s’ofereixen itineraris individualitzats per a les persones participants per millorar la capacitació laboral i la inserció al mercat laboral. La Fundació Formació i Treball és qui aporta els mitjans tècnics i recursos materials al seu abast, de forma coordinada amb els ajuntaments consorciats.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure