La Tronada de Sant Adrià celebra 30 anys

L’entitat reclama un espai per poder fer reunions i més suport institucional a la cultura catalana

La Tronada, els diables i diablesses de Sant Adrià de Besòs han celebrat 30 anys de la seva fundació. Per la celebració, deu colles de diables d’arreu de Catalunya van sumar-se a la Tronada en un correfoc.

A la colla són unes 52 persones entre tabalers i cremadors. L’Edu Borràs, que és a la colla des de l’any 1996, assegura que “la pandèmia ha fet mal per tot arreu” i explica que a Sant Adrià, on abans de la pandèmia hi havia més de 190 entitats, ara en queden entre 30 i 40.

“Primer ens diem Tronada, després diables i diablesses de Sant Adrià” assenyala l’Edu. “Vam voler sortir del nom de Diables i diablesses de Sant Adrià, perquè nosaltres no som de ningú” apunta el cap de colla, en Toni Martí. La colla s’organitza a través d’assemblees, on ningú és més que ningú. Ara bé, a les sortides hi ha unes estructures molt marcades, com la separació entre colles o la manera de portar el material pirotècnic: “Des de fora sembla una bogeria, però quan estàs dintre, veus que cadascú està fent el seu paper. Dintre del descontrol, hi ha un control molt gran perquè es juga amb foc” assegura en Toni.

Reclam d’un local i més suport institucional

“Anem de local en local, i són locals on no podem fer res” exposa la colla. Actualment, estan a un local on no poden fer reunions, ni cap mena d’activitat o preparació, ja és un espai no habitable i només poden deixar-hi el material.

Al local que tenien just abans de la pandèmia els hi van fer un forat, on se’ls va robar uns 8.500 € en eines, roba i tabals. Davant dels fets, l’Ajuntament els va ajudar a comprar els materials. D’aquest local els van traslladar a la fàbrica del cartró, un local on asseguren que no es podia ni entrar de la pudor que feia a nius de colom i presència de rates, sumat a què no tenien ni llum ni aigua.

“Nosaltres volem un lloc per deixar les coses, però també per reunir-nos i per tenir tota la documentació, ja que ara l’hem de tenir a casa” reclama en Toni. D’altra banda, els preocupa el suport institucional i els recursos econòmics que s’empren a la cultura catalana i, en especial, als correfocs. Des de la colla, han vist com poc a poc han anat desapareixent entitats culturals catalanes de la ciutat, des del grup de bastons, fins a l’entitat de sardaneros. Des de la Tronada, ho tenen clar: “S’ha de continuar fent cultura catalana, perquè si no tot això s’anirà en orris”.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure