Stop Crematori es mou al carrer i al jutjat contra el projecte

03/03/2018 – La plataforma mobilitza desenes de persones la mateixa setmana que ha presentat un contenciós per frenar les obres

 

La plataforma Stop Crematori es mou contra l’imminent inici de les obres del futur tanatori amb dos forns incineradors a tocar de la Ronda Litoral. Aquest dissabte ho ha fet manifestant-se a la ciutat en una protesta que ha considerat la major mobilització que ha aplegat fins ara, amb unes 500 persones, segons els organitzadors. Alhora, el col·lectiu oposat al projecte ha anunciat que aquesta setmana ha presentat al jutjat el recurs contenciós administratiu amb el qual intenta frenar el controvertit crematori, que l’empresa promotora vol començar a edificar quan comenci la primavera.

 

“Lluitem contra un gran negoci, el de la mort, que és molt gran a tota Espanya”, ha asenyalat Pilar Raja, una de les portaveus de Stop Crematori, que preveu mantenir les accions al carrer i els actes informatius sobre els efectes perniciosos que sostenen que la futura instal·lació a uns pocs centenars de metres de nuclis habitats pot comportar per a la salut. “La mobilització és important, i hi creiem en una que sigui respectuosa i al carrer, però sola no pot aturar el crematori. Són importants els donatius per tirar endavant els processos judicials, a la vegada que cal empoderar i conscienciar la gent”, ha apuntat. La plataforma estudia la possibilitat de promoure un altre litigi per la via penal.

 

“No som l’abocador de Barcelona”, crits de “dimissió” adreçats a l’alcalde, Joan Callau, o el lema “govern culpable” al creuar la plaça de la Vila han estat algunes de les consignes corejades pels manifestats. La concentració s’ha obert pas des de l’estació de Renfe, ha travessat el centre i ha enfilat la carretera nacional per finalitzar als terrenys on Tanatori del Litoral preveu aixecar els seus serveis funeraris. Una vintena d’entitats han recolzat la protesta, incloses diverses associacions de veïns com les de Sant Joan Baptista, La Catalana, La Mina i el Besòs. També l’han secundada la CUP, Sant Adrià en Comú, MES, ERC i EUiA.

 

Josefa ha estat una de les veïnes que hi ha acudit. “Un crematori no el necessitem per a res”, opinava, “seria per embrutar més, amb tota la contaminació que ja tenim, i no donaria cap benefici al poble, perquè el que necessitem és que ens garanteixin la nostra salut. S’hauria d’haver preguntat a la gent si el volia”. “Estem aquí perquè volem viure. No podem permetre que siguem l’abocador de l’àrea metropolitana”, afegia Josep, molt crític amb l’alcalde.

 

Aurora, que forma part d’Stop Crematori, confiava que encara s’estigui a temps de parar el projecte. “Tenint les rondes, el cicle combinat i la Tersa, no ens podem permetre més contaminació. A Sant Adrià necessitem residències públiques, llars d’infants públiques o un hospital, però el crematori és innecessari, perquè crec que no hi ha tanta població i tantes morts per any com per un servei d’aquest tipus”, expressava.

 

En el manifest que ha llegit al solar on s’ha d’edificar el tanatori, la plataforma s’ha declarat escèptica amb els arguments de l’Ajuntament i la companyia a la qual s’ha adjudicat el servei. “Qui es creu que l’empresa fa una inversió per a dos forns incineradors amb uns filtres potentíssims per fer només 150 cremacions a l’any? I qui es creu que el nostre Ajuntament, amb la contaminació que té a Tersa, farà una supervisió activa d’un crematori en mans privades? No s’ho creu ningú”, ha afirmat Stop Crematori.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure