S’estrena el nou traçat per a les parades del mercat dels encants

05/03/2018 – Els comerciants s’aplegaran per cobrir les places vacants que han aparegut, alhora que es preveu prohibir la venda de productes de segona mà

Aquest dimarts, el mercat dels encants de sota de l’autopista ve amb novetats. L’Ajuntament comença aquesta setmana a implantar el nou recorregut que ha traçat, amb el qual projecta reduir els quatre passadissos que s’arriben a formar amb les fileres de parades a només dos. De moment i a mode de prova, serà visible en el tram comprès entre La Rambleta i el carrer Ricart.

 

Entre aquestes dues vies, es reordenarà la disposició dels botiguers habituals d’aquell sector, aplegant-los més. Abans de Setmana Santa es programa ampliar-lo fins al carrer de Santa Caterina. La intenció és estendre la distribució remodelada a tot el mercat de manera paulatina al llarg de les properes setmanes i podria culminar cap al juny.

 

Un dels objectius que el Consistori es planteja és evitar els forats entre parades, habituals darrerament als encants, que han passat de concentrar fins a uns 500 paradistes en els seus moments d’auge a uns 260 en l’actualitat. L’Ajuntament explica que algunes de les places vacants que han quedat amb la marxa de paradistes les freqüenten venedors sense permís, cosa que es pretèn corregir amb la remodelació.

 

“És una millora per dignificar el mercat”, defensa la regidora Ruth Soto, que sosté que el redisseny dels encants permet “descongestionar-lo, i dona més seguretat i més visibilitat”. La pretensió passa per ara per mantenir l’actual nombre de parades -en els últims tres anys no s’han concedit llicències a nous marxants- i s’ha procurat desplaçar els venedors “el menys possible” de la seva actual ubicació, diu la regidora. Aquest era un neguit de la junta de paradistes de Sant Adrià, perquè els comerciants tenen clients fidelitzats que ja saben on trobar-los cada setmana.

 

La reforma també és fruit de què, amb moltes altres ofertes comercials als voltants de la ciutat, els encants no atreuen tants clients com anys enrere i, en conseqüència, desenes de marxats han renunciat a acudir a Sant Adrià. Els qui estan en contacte amb els paradistes expliquen que, si abans cadascun d’ells podia guanyar de 1.200 a 1.500 euros diaris venint els dimarts, ara pot ingressar de 300 a 400 euros. “Potser ja no ve tanta gent, però pensem que el mercat continua sent un reclam i ens agradaria que, quan s’acabi de reordenar, ho sigui encara més”, apunta Soto.

 

Una queixa habitual dels venedors ha estat l’alt cost de la taxa per instal·lar-s’hi. Amb dues rebaixes consecutives d’un 20%, ara han de pagar uns 171 euros al semestre per cada mòdul (cada comerciant acostuma a ocupar de dos a tres d’aquests espais). L’Ajuntament assegura que els paradistes que acumulen morositat amb les taxes sumen un deute de 350.000 euros no cobrat per les arques municipals. El Consistori comenta que ha evitat retirar llicències per aquest motiu, degut a la situació vulnerable d’alguns dels comerciants deutors, i ha acordat terminis de pagament en certs casos per eixugar els imports pendents.

 

Alhora, l’Ajuntament vol impedir la venda de productes de segona mà. De moment, ha aprovat inicialment modificar l’ordenança que regula el mercat. A la Casa de la Vila afirmen que han detectat paradistes que, tot i tenir permís per vendre gènere de confecció, ofereixen robes d’origen desconegut i rebentant preus respecte d’altres marxants. Es compta amb què la prohibició entri en vigor cap a l’abril i, a partir de llavors, els serveis municipals donaran avís de què, si els propis botiguers no retiren aquests productes, se’ls podran requisar.

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,571SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure