26-02-18 / La gerent de l’empresa promotora, Ana Gassió, diu que les obres començaran a la primavera i no tem que un contenciós les paralitzi
L’empresa promotora del tanatori amb crematori que es preveu aixecar a la vora de la Ronda Litoral vol començar a construir-lo a l’inici de la primavera. “Confiem en poder començar les obres en les properes setmanes i acabar-les en uns 14 mesos. Per tant, ens plantem per tenir-lo llest a la segona meitat del 2019”, pronostica Ana Gassió, gerent de Tanatori del Litoral, la companyia creada per gestionar el servei a la qual el Consell Comarcal del Barcelonès i l’Ajuntament van vendre els terrenys a 2015 i van concedir el controvertit projecte, pel qual el Consistori va lliurar el permís per construir-lo el passat gener. En una entrevista amb aquest mitjà, la responsable de l’empresa diu no témer que la construcció quedi paralitzada pel contenciós que Stop Crematori ha anunciat que interposarà als jutjats.
“No ho temem, ho respectem. En això no hi podem fer res”, diu sobre el litigi que es prepara per emprendre la plataforma oposada al forn incinerador, que ha convocat una manifestació contra el crematori pel proper dissabte. “Creiem que és un equipament molt necessari per a Sant Adrià i que és un projecte interessant per a la ciutat. Ens sap greu que hi hagi gent molt reticent”, afirma Gassió, que afegeix que Tanatori del Litoral (formada per Pompas Fúnebres de Badalona i Altima) no contempla per ara l’escenari d’un pols judicial.
La responsable de l’empresa quantifica que es facin unes 150 cremacions de cadàvers per any, que representen al voltant de la meitat de les defuncions anuals a Sant Adrià. La llicència permet fins a un màxim de 750 cremacions per any, que és el límit legal del que es considera un forn de baixa capacitat. Alhora, Gassió assegura que no es pretèn que presti servei a ciutats dels voltants. “Santa Coloma, Badalona i Barcelona ja tenen crematoris”, destaca, “la previsió és que sigui un equipament funerari per a Sant Adrià, una població de 36.000 habitants en la qual no hi ha ni cementiri. Entenem aquesta problemàtica i optem per donar un equipament a la ciutat on es puguin donar tots els serveis funeraris que es necessiten avui dia. No posar crematori és com quedar-se a mitges, i més en una població on no hi ha cementiri”.
Una inversió de 10 milions d'€
Les dues administracions implicades es van comprometre davant de les queixes veïnals a traslladar a l’empresa si era possible que renunciés a fer un crematori. “En aquest punt, sempre hem sostingut que no podíem no complir les condicions que se'ns havien donat i que havien servit per a una pública subhata a la qual van acudir més empreses”, esgrimeix Gassió, “sempre hem dit que no tindríem problema si trobaven una solució jurídica per solventar-ho, però jurídicament no era viable”.
Tanatori del Litoral situa el cost de la futura edificació en uns 4,5 milions d’euros. Fins ara, l’empresa ha gastat uns 5,6 milions en el projecte, dels quals 5,1 milions van ser per adquirir la parcel·la, així que la inversió final es podria enfilar als 10 milions d’euros.
Al ser un traspàs del solar i no tractar-se d’una concessió del servei, l’empresa no abonarà un cànon anual que beneficiï les arques de l'Ajuntament; no obstant, Gassió estima que l’activitat de l’empresa requerirà “d’una sèrie de treballs indirectes que pot generar fins a 400.000 euros anuals d'impacte econòmic a la ciutat”. Tanatori del Litoral calcula que pot crear un centenar de llocs de treball entre directes i indirectes; 10 treballadors es contractaran quan es posi en funcionament l’equipament, que disposarà d'una zona d’aparcament gratuïta amb més de 100 places.
"Admetem tots els controls"
L’Ajuntament ha informat que s’implantaran mesures adicionals per evaluar possibles emissions de mercuri, àcid clorhídric, dioxines i furans. “No tenim cap problema, admetem tots els controls que ens posin. Tot el que sigui per donar tranquilitat i garantir una prestació el màxim de respectuosa amb el medi ambient ens hi apuntem”, assegura Gassió. La companyia addueix que es compromet a ser monitoritzada “en continu” i “supervisada on line en tot moment pels serveis tècnics municipals”.
Tanatori del Litoral va advertir l'Ajuntament en unes al·legacions que el demandaria per reclamar-li una compensació milionària si no autoritzava les obres quan el tràmit es va frenar l'estiu passat. Ara treu ferro a què el Consistori sol·licités fa uns mesos un informe al Consell Comarcal per examinar si era possible fer-se enrere en la venda del terreny i l'edificació dels serveis funeraris. "Suposo que volia esgotar totes les vies per donar explicacions suficients a un part de la ciutadania que volia que no tirés endavant el projecte. No ho hem interpretat com una agressió", apunta la directiva.
Després d’imposar-se al concurs públic i mentre dissenyava l'equipament, l’empresa planificava que obriria portes aquest 2018. Gassió atribueix el retard als tràmits per obtenir la llicència ambiental, on intervenen diferents organismes. “Estem tan acostumats a tenir dificultats amb cada projecte que, si ens tiréssim enrere cada cop que veiéssim perillar-lo, no ens dedicaríem a això”, confessa, a la vegada que al·lega que Tanatori del Litoral “va donar tot tipus d’explicacions” en una trobada prèvia a l’Ajuntament amb sectors crítics al crematori. També comenta que la companyia redacta “un pla comunicatiu” davant del seu desembarcament a la ciutat per tal d'exposar en què consistirà la seva activitat. “Estem a disposició de qualsevol que vulgui parlar amb nosaltres”, conclou Gassió, “però serà difícil si no ens volen escoltar”.