“M’agradaria que el reconeixement fos per la bona feina, no pel fet de ser dona”

Entrevistem a la primera alcaldessa de la història de Sant Adrià de Besòs, la Filo Cañete.

 • Què se sent ser la primera alcaldessa de la ciutat?

Em sento contenta i feliç, però crec que la gent està donant-me el reconeixement pel fet de ser dona, que sí que és un fet històric, però m’agradaria que aquest fos per la bona feina que faig. Aquesta és una qüestió que vull remarcar, vull assumir aquest paper dins la normalitat perquè la meva pretensió és treballar per la meva ciutat. Quan acabi aquesta etapa vull continuar anant a comprar al mateix supermercat, relacionar-me amb la mateixa gent… Ser una veïna més, que ja ho soc.

 • Com ha afectat la pandèmia  a l’Ajuntament?

A nivell d’Ajuntament i de recursos humans, quan es va iniciar l’estat d’alarma vam establir serveis mínims. Vam introduir, a més, el teletreball i vam aprovar fins i tot un manual de teletreball que abans no existia. Ens hem adaptat. A nivell financer, tot i la greu situació, estem en una bona condició econòmica, ja que tenim romanent, i hem pogut fer concessions a nivell d’ajudes, bonificacions… En aquest sentit no estem malament.

 • Quins canvis hi haurà en el govern municipal?

Hi haurà canvis en quant a delegacions, estructura i organització política. També en la dinàmica del dia a dia. La meva manera de treballar no serà ni millor ni pitjor a la de l’anterior alcalde, simplement diferent. Per exemple, una de les prioritats a nivell d’equip serà potenciar l’escolta activa des de les regidories de barri perquè no volem perdre aquesta proximitat. Hi haurà un seguiment exhaustiu de les qüestions de cada regidoria. D’això s’encargaran 2 regidors que seran pilars en el tema d’espai públic i seguretat.

 • Sempre has dit que, per tu, l’educació i la sanitat són temes prioritaris. Donat els continuats episodis de robatoris a la ciutat, ho és també la seguretat?

Considero que la seguretat és quelcom que, d’entrada, ha d’existir. La seguretat i que la ciutat estigui neta i cuidada son dues premisses que qualsevol Ajuntament, sigui del colo que sigui, ha de tenir. De vegades és un tema de sensacions i amb les dades recollides no es veuen incidències clares, però és un àmbit de pes. A Sant Adrià hem de millorar, hauríem de poder comptar amb més servei perquè tenim problemes no només a nivell de plantilla sinó també d’estructura.

 

 • Què opines de la transformació de la ciutat durant aquests anys?

Crec que la veritable transformació de la ciutat ja està feta en termes generals, però encara falta desenvolupament en tot el Front Litoral. Aquest s’ha de transformar a nivell d’imatge perquè tenim molt potencial des del punt de vista d’activitat econòmic. Estem treballant en aquest hub del coneixement en l’àmbit de les 3 xemeneies perquè la ciutat estigui en el mapa per altres qüestions no tant estigmatitzades. En general, el Barcelonès Nord té zones amb una alta vulnerabilitat. O apostem per millorar-lo o ens enfonsem com a territori.

 

 

 

 • Tenim una herència contaminant.

Tenim una herència històrica perquè Sant Adrià era un territori industrial i. en aquell moment, la normativa no preveia determinades qüestions. S’urbanitzava amb residus de Tersa i s’asfaltava amb conglomerat. Tot i això, actualment en estem adaptant i abans de fer qualsevol tipus de construcció o actuació sobre un terreny, es fan unes cates per saber si hi ha hagut cap tipus d’indústria. Aquest és un compromís, perquè l’acció immediata per solucionar aquest problema quin seria? Tancar Sant Adrià i dir que aquí no es pot viure? Aquest és un missatge terrible.

 • Un exemple recent d’aquesta herència és la Rambleta.

Clar, aquí el cas va ser curiós perquè va ser un veí el que ens va avisar. A ell li semblava recordar que, quan es va urbanitzar el terreny, hi havia residus. No teníem cap constatació científica, però en base a això, vam optar per realitzar les cates oportunes i, efectivament, es va confirmar que allà es van utilitzar residus. El compromís és descontaminar i ho estem treballant, però aquest any difícilment estarà la nova Rambleta executada.

 • Què ens dius de les necessitats dels diferents barris?

És evident, no descobriré res, si dic que hi ha un barri en el que les seves necessitats primen sobre la resta, i és La Mina. Això no vol dir que la resta no en tingui, però a La Mina hi ha una acumulació de pobresa i vulnerabilitat major que a la resta de barris de la ciutat. Cadascú te la seva singularitat, nosaltres volem treballar sempre des del punt de vista de ciutat, però no hem d’obviar q cada barri s’ha fet al seu estil i té pros i contres.

 • Quines ajudes al comerç s’han atorgat des de l’Ajuntament?

Primer vam crear una Taula de Reactivació en la que participen tots els grups municipals, ja que ara entrarem en una situació difícil en quant finalitzin els ERTOS. Vull que UGT, Comissions Obreres i PIMEC en formin part. Per altra banda, a nivell d’ajudes hem atorgat bonificacions i reduït les taxes, per exemple, als paradistes dels Encants. A nivell de petita empresa o autònoms vam gestionar unes ajudes de fins a 4.000€. A més, hem pogut fer un conveni amb Fundació Endesa per convenir un ajut d’uns 200.000€. Us puc dir que també estem pendents de poder generar una mena de xecs per comprar al comerç local, descomptes… Treballem en aquesta línia.

 • Cal una reactivació de la cultura a Sant Adrià?

Sí, totalment. El Departament ja ho sap i crec que ara és un moment important perquè necessitem mostrar la capacitat de les entitats i associacions que treballen aquest sentiment de pertinença a la ciutat a través de la cultura. S’ha fet una feina molt bona i crec que ara podem tenir fruits. Estem treballant en un conveni amb l’Ateneu per ajudar amb les necessitats de reforma que tenen i fer-ho més obert a la ciutadania, volem recuperar Can Rigalt, les rutes culturals que ja fem… És el moment de recuperar aquesta pertinença.

 

 • L’esport adrianenc és un element molt important a la ciutat.

Efectivament, ja sabeu que l’esport base és un tema que hem cuidat des de sempre perquè considerem que l’esport genera uns valors a nivell de ciutadania. Ja he dit que, per mi, l’educació és prioritat. Doncs l’esport està dins aquesta vessant. Potenciar les entitat que treballin aquest esport base serà un patrimoni que tindrà el seu fruit. L’esport és un eix que dona valor i estic totalment convençuda i, de fet, és una realitat, que tenim un potencial importantíssim.

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure