Les empreses hauran de pagar ulleres i lents de contacte dels treballadors

Una sentència europea crea judisprudència reconeixent els drets als treballadors a rebre unes ulleres si treballen davant d’una pantalla

La Sala Segona del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat que les empreses hauran d’assumir els costos de les ulleres graduades i les lents de contacte dels treballadors que treballin davant d’una pantalla d’ordinador. La resolució, que podria marcar un abans i un després, forma part d’una sentència en què es donava resposta a una qüestió plantejada per un jutjat de Romania.

Va ser el 22 de desembre passat quan es va publicar la decisió que recolzava les conclusions presentades per una advocada general del tribunal de Luxemburg el juliol del 2022. D’aquesta manera, s’estableix que els empresaris estaran obligats a proporcionar als empleats un «dispositiu corrector especial ”, és a dir, ulleres graduades o lents de contacte per poder fer front a la seva jornada laboral.

L’usuari afectat treballava a la Inspecció General d’Immigració del Departament de Cluj, a Romania. Allí desenvolupava diferents funcions en què requeria l’ús de pantalles de visualització. Tal com va determinar ell mateix, treballar davant d’una pantalla d’ordinador durant tantes hores seguides va ser el que va desencadenar un deteriorament a la vista.

No en tots els casos

Aquesta sentència, emesa a finals de desembre de l’any passat, no implica que a partir d’ara totes les empreses comencin a pagar ulleres als treballadors de forma automàtica. El que fa és crear una jurisprudència que reconeix aquest dret als treballadors. Ara està en mans dels estats incorporar-la o no a la seva legislació laboral.

En qualsevol cas, la resolució obre la porta a les persones que es trobin en aquesta situació a portar la seva empresa als tribunals per reclamar aquest dret. La decisió, recorden al text, «correspon exclusivament al jutge nacional que porta el litigi».

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure