La família intrèpida que vol dominar Europa

14/12/2016 – L’Intrèpids Seitons, club d’hoquei subaquàtic de Sant Adrià, s’ha convertit en una referència d’aquest esport a tot Espanya.

 

Quan algú pronuncia la paraula hoquei davant de qualsevol auditori, la reacció més habitual del públic és imaginar un estic, un casc o uns patins. Aquest esport, però, compta amb una variable atractiva i desconeguda a parts iguals. Parlem de l’hoquei subaquàtic, disciplina que canvia el parquet de les pistes per l’aigua d’una piscina i la indumentària habitual de l’hoquei convencional per unes ulleres, unes aletes, un tub, i un estic especial.

 

Formats per dues parts de 15 minuts, els partits d’hoquei subaquàtic mobilitzen a un total de 20 jugadors, deu per a cada equip. Sis dels participants han d’estar sempre dins de la piscina, mentre que la resta ha d’esperar el seu torn en un costat. Buscant mantenir un ritme alt, els canvis són constants, ja que l’únic objectiu és fer entrar la pastilla de plom dins de la porteria contrària.

 

Aquest esport està agafant anomenada a Sant Adrià, sobretot després que el municipi acollís dins del CEM Besòs els Intrèpids Seitons, l’únic club de la província de Barcelona. L’entitat s’encamina cap als seus 20 anys d’història i en fa vuit que ‘viu’ a territori adrianenc. La denominació d’Intrèpids Seitons es va adoptar via ‘referèndum’, després que el jugador més veterà del club (40 jugadors/es en total amb inici als 8 anys) proposés aquest nom tan característic.

 

En Jordi Sastre, president del club, l’Alícia Garcia, una de les jugadores més compromeses amb el projecte, i dos integrants del júnior, l’Arnau Sastre i l’Oriol Moraleda ens obren les portes de la piscina del CEM Besòs per explicar-nos com és el dia a dia d’un Intrèpid Seitó.

 

“A Sant Adrià ens sentim cuidats, tant per l’alcalde com per la gent d’esports. Creiem que es valora el club”, celebra el president per obrir conversa. Tal com explica Jordi Sastre, l’entitat intenta estar present en molts actes que se celebren a Sant Adrià i en altres punts de Catalunya per captar nous jugadors i donar a conèixer l’hoquei subaquàtic. “Intentem vendre l’esport de la forma més gràfica possible. Sempre que acudim a un acte de la nostra federació, muntem un estand amb propaganda i vídeos”, afegeix el directiu.

 

Com es competeix?

 

Una de les persones que més temps acumula mostrant-se fidel als Intrèpids Seitons és l’Alícia Garcia, jugadora del sènior. Ella ens pot relatar amb detall com s’estructura la competició en l’hoquei subaquàtic.

 

“Hi ha lligues masculines i femenines, però la curiositat és que les noies poden participar en els partits masculins. Les noies solem ser més tècniques, mentre que els nois utilitzen més la força física. Competim en una lliga i copa d’Espanya i després en la lliga catalana”, enumera.

 

Sens dubte, la gran esperança del club és la generació júnior actual, plantilla que ha compartit vestidor des dels vuit anys. “Quan era petit venia al curset de piscina i un dia vaig veure el catàleg de l’hoquei subaquàtic. Li vaig preguntar a un noi si podia provar-ho i des d’aleshores vaig deixar el futbol i el rugbi”, exposa l’Oriol Moraleda, jugador de 13 anys dels Seitons.

 

“El primer cop que et fiques a l’aigua et quedes surant en la superfície. Quan comences, només pots baixar, tocar el disc i tornar a pujar”, afegeix a continuació. L’Oriol és molt amic de l’Arnau Sastre, fill del president actual i primer nen que va inaugurar la base de l’entitat quan només tenia 8 anys. Ara en té 14 i, al costat d’altres jugadors del júnior, ja pot jugar amb els grans. “El fet que els júniors participin amb el sènior ja et demostra que aquí som una família on tothom fa de fot. Des de portar els números, a organitzar viatges o fer banyadors”, manifesta l’Alícia.

 

El gran objectiu

 

En hoquei subaquàtic, si hi ha una competició atractiva aquesta és l’Euroclubs, una espècie de Lliga de Campions europea que reuneix als dos millors equips de cada país. Fa tres anys, els Intrèpids Seitons es proclamarien campions a Hongria, convertint-se en el primer club no francès en aconseguir-ho.

 

“Les competicions de més nivell sempre són fora d’Espanya. Al gener anem a Toulouse amb l’equip júnior per participar en un torneig top. Els nostres jugadors tenen un nivell tècnic molt alt i poden competir amb rivals de 25 anys o 30”, declara amb orgull Jordi Sastre.

 

Segons apunta el seu fill, l’Arnau, “a l’Euroclubs ens toca defensar a gent molt gran i potent físicament. A nivell de selecció també ens estem preparant pel Mundial júnior del 2019”. Sembla evident, doncs, que els Intrèpids Seitons de Sant Adrià compten amb una bona base de jugadors joves. Aquesta és precisament la gran arma de l’entitat.

 

“Volem que aquests nens optin al títol europeu en tres o quatre anys. Per això els estem acostumant a jugar-lo des d’ara. D’aquesta manera tindran molta experiència i cap por d’enfrontar-se a qui sigui”, revela l’Alícia Garcia.

 

L’objectiu de tornar a alçar el ceptre continental s’ha d’assolir en cada entrenament i per això és bàsic saber què cal fer per guanyar. “Necessitem tenir bastant braç, tant per aguantar els cops com per quan has de xutar. També són molts importants les cames. Fem molts exercicis aeròbics i explosius”, estableix l’Oriol Moraleda.

 

A banda de la musculatura, la capacitat de recuperació de les apnees també és decisiva, així com tenir ben clares les tàctiques i els esquemes a aplicar dins de l’aigua. “L’avantatge que tenim nosaltres és que ens coneixem des de fa molts anys i juguem de memòria”, valora l’Arnau Sastre.

 

Com poden veure, l’esport sempre és un àmbit social amb espai per a les grans sorpreses. A Sant Adrià hi ha un club que, sense fer soroll, està treballant per expandir un model d’hoquei encara per descobrir a Espanya. Com bé defineix el seu nom, els Intrèpids Sietons no tenen por de res. 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure