La ciutadania s’uneix per aturar el coronavirus

 

L’actual brot de coronavirus que va començar fa dos mesos a la ciutat xinesa de Wuhan ja s’ha estès a més de 120 països, sent Espanya un dels més afectats a la cua després d’Itàlia. Fins i tot l’OMS ha arribat a qualificar aquest virus en els darrers dies com a “pandèmia”, un virus que ha anat atacant als ciutadans i ciutadanes a un ritme vertiginós i que en pocs dies ha doblat, inclús triplicat, la xifra d’afectats, arribant ja a més de 40.000 infectats i gairebé 3.000 morts.

 

El primer cas de coronavirus va arribar al país el 31 de gener. El pacient era un home d’origen alemany que es trobava de vacances a La Gomera. Tot i el seu aïllament, el 14 de febrer l’home va rebre l’alta hospitalària sense haver presentat cap símptoma greu. A la península, però, el primer cas va ser el d’una dona de nacionalitat italiana resident a Barcelona, concretament el 26 de febrer. Aquest cas se sumava així als tres casos de fora de la península: el ciutadà alemany mencionat a La Gomera, un altre en Mallorca i el tercer a Tenerife.

 

Sant Adrià i Santa Coloma paralitzades

 

El confinament ja es deixava sentir a les dues ciutats veïnes de Santa Coloma i Sant Adrià abans d’arribar a la quinzena de març. El dimecres 11 de març sortia a la llum el primer cas de coronavirus oficial a la Llar de jubilats de La Mina. A partir d’aquest moment es tancava l’equipament i, al dia següent, es prenien les primeres mesures: cancel·lació de totes les activitats culturals i esportives i tancament dels centres educatius i equipaments esportius. Aquesta darrera actuació seguia el decret d’estat d’alarma que s’instaurava a Catalunya el divendres 13 de març. De la mateixa manera i el mateix dia començava a actuar també Santa Coloma, tal i com van publicar al web de l’Ajuntament.

 

Ja durant aquests dies, les mateixes imatges eren habituals de veure a ambdues ciutats: carrers més buits del que s’acostumava a veure, supermercats amb prestatgeries buides, negocis tancats… El tancament del Parc Fluvial del Besòs arribava el diumenge 15 de març, deixant sense aquest espai natural als ciutadans i ciutadanes d’ambdós municipis. A partir d’aquí, les mesures preses per part dels Ajuntaments seguien la mateixa línia: la gratuïtat de la zona blava d’aparcament, limitació de 100 metres per passejar el gos, tancament de les botigues d’alimentació de menys de 150 m2 a les 21h, nous horaris en el transport públic, també limitat i el repartiment durant aquests dies de les targetes moneder de les beques menjador… En el cas de Sant Adrià, a més, es suspèn el pagament del lloguer per als habitatges socials propietat de l’Ajuntament.

 

Estat d’alarma: es limiten tots els moviments excepte per anar a treballar o comprar menjar

 

El Govern espanyol prohibia així, almenys durant quinze dies, en termes generals el moviment dels ciutadans encara que amb excepcions. Així, es permet la mobilitat per a comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat. També per a anar als centres sanitaris i per acudir al lloc de treball. Totes les mesures entraven en vigor de manera immediata excepte les limitacions de moviments que s’instauraven el dilluns 16 de març a les 8 hores.

 
A més, es permet realitzar desplaçaments per a assistir i curar a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables, per a acudir a les entitats financeres i per causa de força major o situació de necessitat. Qualsevol altre moviment haurà d’estar degudament justificat.

 
També es permet la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per a poder realitzar les activitats permeses o per al proveïment de carburant en gasolineres o estacions de servei.

 

11 morts per coronavirus a l’Esperit Sant

 

A Santa Coloma de Gramenet ja són 11 les víctimes mortals a causa del coronavirus, segons dades actualitzades. D'aquestes, deu homes, tots d'avançada edat, han mort a l'hospital de l'Esperit Sant, on estaven rebent tractament. L'altra persona era una dona interna de la residència de la gent gran Ramon Berenguer, on també hi ha una trentena de persones aïllades. A la residència Ramon Berenguer es van fer diumenge a la tarda 17 tests de coronavirus, dels quals ja s'ha rebut el resultat de set tests: quatre han estat positius i tres negatius.  De moment, també hi ha 72 positius per coronavirus de pacients a l'hospital de l'Esperit Sant, més 2 persones més a les residències Ramon Berenguer i Betània. Per altra banda, també hi ha 38 professionals sanitaris de l'Esperit Sant afectats per la malaltia i que han estat enviats a casa. El mateix ha succeït amb altres professionals de residències colomenques.

 

Centenars de multes pel no compliment del confinament  

 

Malgrat totes les mesures adoptades pels Ajuntaments, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra es troben sancionants aquests dies a centenars de persones i també a desenes de locals que no respecten el confinament obligatori a casa. A Santa Coloma, entre tots dos cossos de seguretat s’han interposat des del 14 de març 451 sancions a particulars o a establiments. En el cas de Sant Adrià, la Policia Local ha sancionat a 54 persones i a 2 locals i els Mossos a 279 persones. Una vigilància que s'està accentuant, per tant, aquests dies, de la mateixa manera que els avisos i els recordatoris per megafonia des dels cotxes dels cossos de seguretat, que insisisteixen en que la ciutadania es quedi a casa i surti només per serveis imprescindibles.
 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure