El PP veta que el Govern central ajudi a dignificar el Camp de la Bota

11/04/2018 – Els populars tomben al Senat una proposta d’ERC i recolzada per tota l’oposició perquè l’executiu de Rajoy contribuexi en l’espai de memòria als afusellats.

El Partit Popular ha vetat aquesta setmana al Senat que el Govern central recolzi la recuperació del Camp de la Bota com a espai d’homenatge als més de 1.700 afusellats durant la dictadura franquista. Els 15 vots dels senadors del PP a la comissió de Justícia van sumar més que els 11 de l’oposició (PSOE, Units Podem, Esquerra Republicana, PNB, PDeCAT i Compromís) i van ser prou per refusar una moció d’ERC que instava l’Estat a comprometre’s a participar amb l’Ajuntament de Sant Adrià i la Generalitat en el procés en estudi d’honorar amb un monument o espai de referència les víctimes represaliades després de la Guerra Civil.

 

La mateixa resolució reclamava que el govern de Mariano Rajoy s' esmercés en la “promoció i impuls de la resta d’espais de memòria històrica de Sant Adrià”, dels quals destaca el refugi antiari de la placeta Macià i el Casal de la Dona, que va ser la seu de l’Ajuntament en anys de la República; alhora, incorporava un punt a suggerència d’Units Podem per tal que l’Estat col·laborés en un projecte de senyalització dels llocs de la ciutat que van patir bombardejos durant la conflagració.

 

La proposta no concretava si l’Estat havia d'invertir diners en el projecte de rehabilitació del Camp de la Bota. No obstant, el senador d’ERC Bernat Picornell va considerar “imprescidible que el Govern espanyol s’impliqui en la reparació simbòlica i moral de les víctimes” caigudes al Camp de la Bota. En la defensa de la moció, Picornell va adduir “la responsabilitat històrica de l’Estat espanyol i que els afusellaments es van fer a l’empara de la seva legalitat”.

 

Per contra, el senador del PP Miguel Ángel Ramis va titllar la moció de “selectiva” i va acusar els republicans de “mesquins políticament, revengistes i hipòcrites” per presentar la proposta. “Es recoden d'allò que vostès volen, i s’obliden de moltíssima bona gent que abans de 1939 va morir per les seves legítimes idees”, va afirmar el popular, qui va demanar “record per a totes les víctimes”. A la mateixa comissió, el PP també va impedir que prosperés una altra moció, tramitada pels socialistes, que sol·licitava al Govern que financés un congrés internacional d’investigació sobre el bombardeig de l’aviació nazi sobre la vila biscaïna de Gernika i crear una comissió que estudiï els bombardejos aeris sobre població civil durant la guerra.

 

Abans que els populars rebutgessin la proposició sobre el Camp de la Bota, Picornell va explicar que, on es localitza el panell malmès i la placa sobre els represaliats, s’ubica el garatge d’un centre comercial. “Resulta indigne per a les persones afusellades i els seus familiars”, va sostenir.

 

Picabaralla per l’hotel

Durant la sessió de la comissió, el senador d’Units Podem, l’adrianenc Joan Comorera, va recordar que un grup inversor té previst construir un hotel de 500 places a la zona, cosa per la qual va exigir autocrítica a ERC. “La Generalitat i el govern del PSC de Sant Adrià han acordat la construcció d’un hotel de luxe sobre el lloc exacte on són les restes de la sang de més de 1.700 assassinats pel franquisme. No és digne per les víctimes”, va advertir.

 

La previsió de l’Ajuntament és que el memorial “de primer ordre” que anuncia es traslladi al campus de la UPC i ha destacat que falta per precisar on es trobava el parapet on van tenir lloc els afusellaments, tasca que correspon a responsables de la Generalitat, que han confirmat que preparen un concurs internacional per dissenyar l’espai de record a les víctimes.

 

ERC de Sant Adrià ha remarcat que el projecte de l'hotel forma part d’un pla urbanístic del qual no va prendre part per manca de regidors en mandats passats. “Ve de l’any 2000, els terrenys són de dos privats i ara és difícil tirar-lo enrere”, indica el regidor republicà Rubèn Arenas. “ICV, que forma part d’Units Podem, va estar molts anys al govern municipal i podria haver trobat remei a la situació de l’hotel”, afegeix.

 

El grup municipal d’ERC no ha definit per ara si recolzarà la ubicació on es contempla l’establiment quan s’hagin de tramitar permisos a l’Ajuntament. “Per ara, és un debat accessori i no volem que tapi el debat sobre el Camp de la Bota”, sosté Arenas, que demana que s’identifiqui primer el punt exacte dels afusellaments per col·locar-hi una placa commemorativa i estudiar després on aixecar un espai d’homenatge “amb ambició de país, com ho són la presó Model i Montjuïc”.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,573SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure