Un informe pagat per l’AMB va detectar tres cops més risc de càncer a Sant Adrià

13/04/2018 – La plataforma Aire Net denuncia la incineradora de Tersa a Fiscalia per amagar presumptament alts nivells de contaminació.

Un estudi encarregat i pagat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) el 2015 a la Universitat Rovira i Virgili va concloure que “els habitants de Sant Adrià de Besòs tenen una probabilitat al voltant de tres vegades més elevades de desenvolupar càncer al llarg de la seva vida que els residents de Barcelona i Badalona”. El presumpte motiu és una major presència de dioxines i furans al voltant de la incineradora de residus de Tersa, situada a la zona del Fòrum, i que és propietat de l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona.

 

L’informe -que no s’ha fet públic fins fa poques setmanes- va ser sol·licitat per l’AMB al laboratori de Toxicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), dirigit pel catedràtic Josep Lluís Domingo, autor d’altres dos dictàmens a 2014 i 2017 finançats pel centre universitari, que també van detectar un major risc per a la salut que en altres fàbriques que cremen escombraries a Catalunya. “Fa quatre anys que ho saben i no actuen”, critica el professor, les investigacions del qual han impulsat la coordinadora veïnal Aire Net -on participen diverses entitats adrianenques- a denunciar Tersa aquesta setmana davant de la Fiscalia per presumptes males praxis i manipulació per medicions per suposadament amagar la contaminació expulsada a l’ambient.

 

Mesos enrere, el govern municipal de Sant Adrià i altres administracions públiques van restar valor a les advertències de Domingo en comparació amb altres informes molt més favorables per a la incineradora, destacant que els propis estudis del professor de la URV admetien que es basaven en només tres mostres preses i que, en conseqüència, els seus resultats no podien considerar-se concloents. No obstant, l’estudi que l’Àrea Metropolitana li va sol·licitar després d’unes primeres comprovacions ja negatives a 2014 va ser molt més complet, i comptava amb 36 mostres de sòl i 12 d’aire de Sant Adrià, Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. De Sant Adrià es van examinar 10 espais.

 

Aquest estudi de 2015 afirma que les acumulacions de dioxines i furans són “més elevades que les registrades al voltant d’altres plantes de tractament de residus de Catalunya” i que “el risc cancerígen és també molt més elevat que l’estimat en poblacions properes a altres plantes de valorització”. L’avaluació va apreciar el major risc de contreure càncer al parc del Litoral, a partir d’on es planifica la construcció d’un hotel i 1.700 habitatges fins a les Tres Xemeneies. Diu que “la població resident a les rodalies” del parc “supera el límit establert per la legislació espanyola”. Els valors més elevats de concentració de dioxines i furans es van trobar a llocs propers en direcció nord a la planta, com l’avinguda Fernández Márquez (a La Mina) i la plaça Rosa Sensat (a Sant Adrià Nord), però també a major distància, com al voltant del port de Badalona.

 

“Vam fer entrega del treball a l’agost de 2015 a l’AMB i no vam tenir resposta”, assegura Domingo, que comenta que es va oferir de nou a la institució al desembre de 2016. “La proposta era fer un estudi de 50.000 euros on ens compometíem a identificar les fonts de contaminació. No vam tenir cap resposta”, afirma el catedràtic que, al considerar que “no es feia res”, va realitzar un altre informe el 2017 que va corroborar que el problema persistia. Sosté que, tot i que ho va comunicar a l’AMB, Tersa i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià, no va rebre resposta.

 

“O no van fer res o les mesures que van prendre van ser equivocades”, diu el professor, que esgrimeix que els registres de pol·lució ambiental a la zona “han de baixar ja, són nivells inadmissibles per a la salut dels ciutadans”.

 

Informació aportada per treballadors

A la planta incineradora cremen prop de 400.000 tones de residus per any i als barris del voltant viuen uns 56.000 habitants. Aire Net denuncia pràctiques il·legals a la incineradora. A Fiscalia han aportat informació facilitada anònimament per treballadors que, segons la plataforma, apunten a maniobres per suposadament adulterar registres per ocultar que es superen límits legals i manca de mesures per evitar emissions contaminants a l’exterior.

 

“Ens basem en informacions i evidències de què Tersa ens ha estat enganyant durant anys. Volem que Fiscalia determini si les proves són verídiques o no”, assenyala Silvina Frucella, membre d’Aire Net. “Si Fiscalia detecta mala praxi, volem que la incineradora es tanqui”, completa Enric Navarro, també de la plataforma, que reclama una auditoria de funcionament de la planta i una altra sobre la seva activitat els últims sis anys.

 

L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha rebut l’encàrrec de fer un estudi sobre mortalitat per càncer a la zona i un altre sobre l’emissió de dioxines. L’AMB manté que, per ara, els nivells d’emissió de la incineradora es troben per sota del llindar i que no hi ha evidències d’impactes sobre la salut.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure