El Parc Fluvial evita fins a 7 morts a l’any i 23 milions d’euros en despeses de salut pública

El disseny urbà pot ajudar a fomentar l’activitat física i, per tant, a millorar la salut i el benestar de la ciutadania. Un nou estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) es va proposar analitzar els impactes en la salut, així com les despeses de salut pública relacionades, del projecte  de regeneració del Parc Fluvial del Besòs.
Els espais naturals en àrees urbanes tenen beneficis per a la salut i el benestar. Alguns estudis suggereixen que nivells més elevats de verdor s’associen amb nivells més alts d’activitat física.
Amb una superfície de 22 hectàrees d’ús públic i 9km de recorregut, el Parc Fluvial és un dels espais verds més importants de la regió metropolitana de Barcelona. La vegetació en els dos marges del riu està formada sobretot per gespa, amb àrees per caminar i anar amb bicicleta. 
El nou estudi, realitzat en el marc del projecte europeu BlueHealth i publicat a la revista
International Journal of Environment Research and Public Health, es va proposar mesurar els impactes en la salut i el benestar d’aquest projecte de regeneració del riu.
D’una banda, els i les investigadores van utilitzar una enquesta realitzada pel Consorci del Besòs l’any 2015 a prop de 1.000 persones adultes per conèixer les principals activitats que realitzaven al parc. També van utilitzar dades de recompte per estimar el nombre de persones usuàries del parc en un any. Es va desenvolupar una eina, anomenada “Blue Active Tool”, per estimar els impactes de l’espai natural a la salut i els costos econòmics relacionats amb la salut. S’estima que l’activitat física que es realitza al parc després de la seva remodelació pot
contribuir a evitar fins a set morts i sis casos de malaltia per any, sent la demència la que va tenir més casos evitats -un cas anual en les dones i tres en els homes-. Tot això, s’estima que té un impacte econòmic anual per a la salut pública de 23,4 milions d’euros. 
El Parc atreu prop de 6.000 persones adultes al dia. L’activitat principal és la d’anar amb bicicleta -prop de la meitat de persones-, seguida de caminar per plaer, amb un 38%. El 12% de les persones corren i l’1% camina per anar al seu lloc de treball o oci.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure