Descobert el possible cervell més antic de tots els animals vertebrats

El crani d’un peix fossilitzat des de fa 320 milions d’anys conté cervell i nervis cranials. Seria el cervell més antic d’un vertebrat

Un fòssil de cervell de peix excepcionalment conservat des de fa 320 milions d’anys va ser descobert per un paleontòleg mentre escanejava restes identificades fa 100 anys. Es tracta del cervell del petit peix Coccocephalus wildi, que disposava d’aletes radiades. Es tracta d’una espècie que podria ser un ancestre de més de la meitat de tots els animals amb columna vertebral vius actualment.

Una investigació liderada per la Universitat de Michigan, als Estats Units, pot haver derivat en la troballa de l’exemple més antic d’un cervell vertebrat ben conservat.

El fòssil havia estat extret un segle enrere d’una mina de carbó a Anglaterra, però les característiques internes no van aconseguir identificar-se perquè els investigadors no van voler aplicar tècniques invasives, privilegiant la preservació de l’exemplar.

Ara, una tomografia computeritzada va revelar els detalls interns, mostrant que el crani del peix conté un cervell i nervis cranials d’aproximadament 2,5 centímetres de llarg.

El descobriment permet conèixer l’evolució primerenca d’un grup de peixos vius actualment, els peixos amb aletes radiades, que han fet un paper crucial en el desenvolupament d’aquest tipus d’organismes. Cal recordar que els peixos amb aletes radiades es van separar fa més de 300 milions d’anys de la resta dels peixos vius actualment, derivant en dos camins evolutius diferents.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,571SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure