Immers des de 2005 en una remodelació esbossada després de la tràgica riuada de 1962, les obres per edificar encara més habitatges al barri de La Catalana ja s’han iniciat. Els treballs previs es van completar fa uns mesos on s’erigien les velles cases que van acabar d’enderrocar-se cap a 2012. El traç dels carrers ja és visible i s’han equipat per rebre els subministraments de llum, aigua, clavegueram i la recollida pneumàtica de residus, alhora que l’Ajuntament ha autoritzat la construcció d’habitatges, que han començat a aixecar-se.
El govern municipal ha rebut tres peticions de permisos per edificar a la zona, pendent de desenvolupar-se des que es van desallotjar els últims dels més de 600 inquilins i propietaris de les antigues finques, fa uns cinc anys. Cap a primers de maig, l’Ajuntament havia concedit llicència per a una promoció de 40 llars i una altra per a un bloc de 38 pisos, i faltava per adjudicar l’autorització d’un tercer edifici amb 72 domicilis.
Tots ells sumen 150 habitatges, els primers dels 594 pisos que el pla urbanístic de La Catalana contempla que es puguin arribar a alçar en la segona fase de la remodelació. A la primera fase, a l’altra banda del carrer Cristòfol de Moura, es segueix construint per culminar unes previsions que assoleixen un màxim de 786 pisos; de fet, el Consistori tenia pendent fa un parell de mesos resoldre la concessió d’un nou permís per edificar-hi un altre bloc més.
De les 594 llars que com a molt es planifiquen a les parcel·les a edificar, el projecte reserva 221 habitatges per a protecció oficial (es compten 306 a la banda ja desenvolupada de la reforma de La Catalana). Els nous immobles formaran illes semblant a la dels blocs de l’altra banda del barri. La previsió que es manté vigent és dotar La Catalana de 1.380 habitatges.
El Consorci del Besòs no posa data a la finalització dels blocs. Sí anuncia, però, que cap a febrer de 2019 podria estar pràcticament llest “l’ajardinament en un gran parc perimetral” que cobreixi els voltants de la Ronda de Dalt i la via del tren, explica Joaquim Calafí, director de serveis tècnics del Consorci. Als terrenys pendents d’edificar es projecta un equipament públic. Fa anys es va especular amb traslladar-hi un camp de futbol, que l’Ajuntament descarta a hores d’ara; l’Associació de Veïns de La Catalana defensa una llar de jubilats o un centre per a infants. També es compta amb ubicar un hotel de 7.200 metres quadrats -sense que cap inversor hagi mostrat interès- i un terreny per a usos comercials encara per concretar, de 10.600 metres quadrats.
Per una altra banda, l’Agència de Residus de la Generalitat té oberts tres expedients per terrenys possiblement contaminats a les parcel·les on s’ha d’edificar. “En un parell s’han de fer estudis més profunds i definitius per veure el grau de contaminació que tenen”, afirma Calafí, que localitza els solars que eventualment caldria descontaminar en la futura franja ajardinada i a sota d’on es vol situar la zona comercial. Per contra, l’associació de veïns sí situa al menys un dels focus de possible pol·lució sota un dels punts on s’alçaran pisos. El Consorci assegura que resta a l’espera d’un informe definitiu sobre els solars afectats. L’associació de veïns ha demanat poder assenyarlar els llocs on practicar les cates per analitzar la presumpta toxicitat del terreny, recordant que hi va haver fàbriques que utilitzaven material químic. “És obvi que es construeix i no s’han fet”, qüestiona el seu president, Aitor Laiseka, que hi veu «desídia» per part de les administracions davant de la preocupació que expressa. Calafí afirma que el sòl és net on s’han començat a alçar blocs.
Temor al trànsit
L’Associació de Veïns de La Catalana està d’acord amb la construcció del pont que s’ha cimentat per enllaçar els habitatges amb les immediacions de la platja del Fòrum i encara pendent d’estrenar-se però, alhora, recela de què augmenti el trànsit de vehicles cap al barri. “El pont és necessari perquè cal un accés a la platja, però no que sigui de cotxes”, sosté el seu president, Aitor Laiseka, que tem que s’agreugi el problema “considerable” de circulació que troba a l’interior de La Catalana: “Es troba a prop de la sortida 25 de la ronda així que, cada dia que hi hagi col·lapse, sortiran pel barri per evitar la congestió”.
El Consorci del Besòs destaca que el pont no empalma amb la ronda, sinó que connecta amb l’avinguda d’Eduard Maristany i el carrer de la Pau, i “acosta a l’entrada del port del Fòrum i el parc de la Pau”. L’associació va reclamar sense èxit que fos un pas exclusivament per a vianants o que els cotxes només circulessin en sentit cap a la platja. “Per a qui fan aquesta sortida? Ja en tenim una a la ronda”, replica Laiseka