8M: Dia de la Dona a Sant Adrià de Besòs 

0
385

L’Ajuntament fa un procès participatiu de la jornada

Des de fa molts anys, cada 8 de març, Dia Internacional de les Dones, una comissió del Consell Municipal de les Dones elabora un manifest en defensa dels drets de les dones i per la igualtat, que es llegeix en els actes centrals commemoratius del 8 de març. El manifest és una declaració pública de principis i intencions Critica una situació actual, però també anuncia l’adveniment d’un nou moviment i fa propostes.

Aquest any el Consell de Dones proposa fer un manifest col·laboratiu, per aquest motiu es proposa a tota la ciutadania de Sant Adrià, i en especial a les dones, que facin aportacions i proposin els temes que considerin que han d’aparèixer en el Manifest 8 de març 2022.Amb el recull de les aportacions presentades s’elaborarà el manifest que serà llegit en els actes centrals de commemoració del 8 de març. Aquelles aportacions que no tinguin a veure amb la igualtat dona-home o que es consideri que no estan alineades amb l’assoliment d’aquest objectiu seran rebutjades, i s’argumentarà el motiu.

8 de març, Dia de la Dona treballadora

El Dia Internacional de la Dona del 8 de març va ser declarat per les Nacions Unides el 1975. Dos anys més tard es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. Als Estats Units se celebra oficialment tan sols des del 1994, malgrat que és en aquell país on es troben els orígens de la commemoració.

¿Per què es van triar aquell dia? L’explicació més versemblant es remunta a mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial. El 8 de març del 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York amb el lema ‘Pa i roses’ per protestar per les míseres condicions laborals i reivindicar una retallada de l’horari i la fi del treball infantil.