“Van deixar morir el meu pare en dues setmanes”

Entrevistem a l’Ana María Salido, filla d’un ancià que va morir a la Residència Matacàs

90 ancians i ancianes van morir a la Residència Matacàs de Sant Adrià del Besòs durant la pandèmia. Els familiars s’han unit per lluitar contra l’anomenada “residència de l’horror”. Reclamen saber la veritat, que es creï una Comissió d’Investigació i que es faci justícia. Entrevistem a l’Ana María Salido Mercado, filla d’en Fernando Salido, que va residir a la residència Matacàs durant dos mesos i mig.

Com va ser el pas del teu pare per la Residència Matacàs?

Va entrar sense cap malaltia el 7 de gener del 2020, just abans que arribés la pandèmia al país, i el 26 de març va morir.

El 12 de març ens van tancar les portes del centre, per ordre de la Generalitat estava prohibit entrar i sortir de la residències. La setmana següent, el dia 16 de març, va ingressar una senyora d’una altra residència i a nosaltres no ens deixaven entrar. Jo volia treure el meu pare d’allà.

El dia 25 em truca l’infermer i em diu que el meu pare té l’oxigen baix, que no té COVID, però que tampoc estan fent les proves. Vaig demanar que el portessin a Can Ruti i em deien que no. Vaig demanar per anar a veure’l i em deien que no. El mateix dia, engego la tele i veig als treballadors de la residència aplaudint al carrer, sense mascareta. A les 6 del matí del dia següent em truquen que s’havia mort.

Som dels únics familiars de la Residència que tenim informe, perquè va ser al principi i vam insistir molt, però l’informe està ple de mentides: posa que vaig dir que no portin a Can Ruti al meu pare, que li van posar morfina, cosa que no em van dir, i que jo vaig parlar amb un doctor, que tampoc és veritat.

Sabeu què li va passar exactament al teu pare?

No sabem res, en quinze dies es va deteriorar. Jo crec que va deixar de menjar, sumat a què el van aïllar amb els positius de COVID, sense ell tenir-ne. Qui tenia febre o contactes amb símptomes, el pujaven a la planta de a dalt, sense confirmar si tenia COVID.

El meu pare mai va tenir febre, però el van aïllar per precaució, perquè el meu germà es trobava malament, i finalment no era COVID. Em van dir que l’aïllaven a la seva habitació, però era mentida, el tenien a dalt. Al aïllar-lo amb pacients de COVID, va morir. Van deixar morir el meu pare en dues setmanes.

Què t’agradaria saber?

Pagaria tot el que tinc per obrir la tomba del meu pare. Sempre ens ha quedat el dubte de si el que està enterrat és ell, perquè no me’l van deixar veure. Al meu pare el van treure de la residència juntament amb tres persones més, en bosses.

D’altra banda, m’agradaria saber qui va firmar la defunció del meu pare, perquè l’única doctora que tenia el centre no hi era, tenia COVID.

Què reclameu?

Demano que donin la cara, reclamo justícia i que tanquin la residència. Veig que surten avis de la residència i penso que com és possible que la gent tingui familiars allà, i que continuï oberta, com si res hagués passat.

També reclamem sancions pels responsables, que es determinin quines van ser les faltes.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure