Aprovat el Pla Estratègic per garantir aigua fins el 2025. El PECIA reuneix mesures per evitar un dèficit previst de 130 hm3 anuals.
L’any 2050 podria faltar aigua potable a la metròpoli de Barcelona. Aquest és l’escenari del Pla Estratègic del Cicle Integral de l’Aigua (PECIA), un full de ruta per reduir el dèficit hídric que podria patir la metròpolis amb l’objectiu fixat a 30 anys vista.
L’estratègia, destinada a garantir l’accés a l’aigua potable a tot el territori metropolità en temps d’emergència climàtica, té un pressupost d’entre 2.100 i 2.400 milions d’euros, dels quals destinarà 132 milions d’euros a la construcció de noves infraestructures. Així, per primera vegada, suposa que una administració d’àmbit local plantegi actuar i prendre decisions de manera integral sobre tot el cicle de l’aigua, des de la captació fins a les fases finals del sanejament.
El document final és el resultat d’un procés participatiu coordinat per l’AMB amb la implicació i al·legacions de 87 organismes, entre els quals hi ha els 36 municipis metropolitans, altres administracions, universitats, entitats ecologistes, empreses gestores del cicle de l’aigua, experts en la matèria i representants de la ciutadania.
Augmentar els recursos
D’aquesta manera, la inversió en noves infraestructures que permetin incrementar la quantitat d’aigua disponible necessiten un replantejament, ja que en l’escenari actual, els principals serveis metropolitans del cicle de l’aigua estan situades a l’àmbit del riu Llobregat. És per això que el PECIA planteja aprofitar més l’altra gran via fluvial metropolitana, el Besòs, i equilibrar la pressió entre els dos sistemes.
El nou pla preveu la construcció d’una nova planta potabilitzadora (ETAP) al Besòs, que per meti la captació de recursos d’aquest riu. Tanmateix, també preveu la construcció d’una nova estació de regeneració d’aigua (ERA) al Besòs, semblant a la que ja funciona en l’àmbit de la depuradora del Prat de Llobregat. Aquesta instal·lació permetria obtenir una aigua de qualitat superior, apta per ser bombejada aigües amunt del Besòs per mantenir-ne els cabals ecològics del Llobregat.
L’ús d’aigua regenerada
Per la seva part, l’AMB ja fa anys que treballa amb el que sembla ser ‘l’antídot’ per no patir la temuda sequera en 30 anys: l’ús de ’aigua regenerada. De fet, entre l’any 2018 i el 2022, la regeneració d’aigua al territori metropolità es va multiplicar per quinze. Va passar dels 3,8 hm3/any a una mica més de 56 hm3 en només quatre anys. Això suposa el volum equivalent al 25% del consum d’aigua potable de tota la metròpoli o, dit d’una altra manera, el 50% de les necessitats anuals d’aigua potable de la ciutat de Barcelona. Es busca aprofitar gairebé el 98% d’aigües residuals disponibles per ser regenerades.