Un jutge investiga l’alcalde Joan Callau per les carpes del Marina Besòs

22/05/2017 – Fiscalia sol·licita imputar l'ex alcalde Sito Canga per un pressumpte suborn pels mateixos fets.

 

El Jutjat d’Instrucció 2 de Badalona investiga l’alcalde Joan Callau per l’obertura pressumptament irregular el 2008 de la zona d’oci nocturn a les piscines descobertes del Marina Besòs. Segons Fiscalia, l’empresa Gimesport –gestionada llavors per l’empresari imputat Emilio Fernández- hauria obert les carpes al públic sense suposadament sol·licitar permís i sense haver-se comprovat si el recinte complia amb les mesures de seguretat. El fiscal de Badalona, Jordi Casas, sosté que l’Ajuntament va tolerar que l’activitat prosseguís malgrat detectar-se possibles infraccions.
Fiscalia demana que Callau -que encara no ha estat citat a comparèixer al jutjat- declari pels pressumptes delictes de prevaricació administrativa, prevaricació urbanística i tràfic d’influències. L’actual alcalde socialista era regidor d’Urbanisme quan la discoteca va obrir. 
L’ex alcalde Sito Canga està imputat a la mateixa causa. A més dels suposats il·lícits de prevaricació, tràfic d’influències i frau a l’administració, el fiscal atribueix a Canga l’obtenció d’un pressumpte suborn, delicte que l’ex alcalde nega.
Fiscalia creu que Canga va afavorir Emilio Fernández (amb qui llavors guardava amistat) per tal que mantingués suposadament la concessió de la zona d’oci nocturn malgrat les irregularitats. Desobeint el contrate, Fernández hauria ingressat beneficis rellogant espais de l’equipament públic a cinc empresaris. El Ministeri Públic implica tots sis promotors de la sala de festes com a inductors de delictes de prevaricació, i alhora els considera possibles responsables de frau a l’administració i de subornar l’ex alcalde.
Fiscalia afirma a un escrit que ha remès al jutjat que Callau, com a membre del govern local, “va poder tenir una intervenció rellevant” sobre treballadors del Consistori, “amb l’objectiu d’impedir que emetessin informes que poguessin comprometre la continuïtat del negoci de discoteca”.
El fiscal destaca que Callau va assegurar a preguntes de l’oposició a un ple municipal que tècnics de l’Ajuntament avalaven que no era necessària una llicència d’obres per aixecar una carpa al recinte. En canvi, el Ministeri Públic adverteix que “cap informe s’hauria emès en els termes indicats” i replica que aquell permís era imprescindible. No obstant, Fiscalia afegeix que “l’activitat de discoteca” era “incompatible amb aquells terrenys de titularitat pública”.
La zona d’oci va continuar obrint cada estiu fins al 2014 a la piscina descoberta. Els darrers tres anys, el promotor va ser Innovaciones Calem, vinculada al Grup Amnesia, que es va plantejar ubicar una macrodiscoteca al Fòrum. El complex públic es troba ara destrossat i tancat.
A més, les carpes van estrenar-se sense disposar d’una llicència ambiental, que hauria d’haver certificat que no existien riscos per a la integritat dels clients i que es respectaven els límits de soroll, una molèstia per la qual els veïns van queixar-se. El fiscal també assenyala que l’Ajuntament no va ingressar les corresponents taxes per no haver-se tramitat els permisos.
Fonts judicials han confirmat que es practiquen diligències sobre el cas i que s’investiga 11 persones, entre els quals es troben Callau i Canga. El fiscal ha demanat imputar l’exregidor de Serveis Tècnics Ricardo Silvestre, a qui atribueix els mateixos il·lícits que l'alcalde, així com també el secretari de l’Ajuntament i dos tècnics municipals per no haver advertit de les possibles il·legalitats.
Per altra banda, el jutjat de Badalona ha arxivat provisionalment els delictes d’estafa, extorsió i falsetat documental pels quals l’empresari Carlos Díez denunciava Canga. Alhora, el jutge expressa en una recent interlocutòria que existeixen indicis d’un suposat “concili criminal” entre l’exalcalde i els promotors de la sala de festes perquè el negoci de la discoteca s'explotés indegudament.
Callau ha afirmat a aquest mitjà que no ha rebut encara notificació del jutjat i ha preferit no pronunciar-se de moment sobre els fets.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure