Sant Adrià suma en la Catalunya Media City, nou motor de l’economia catalana

Cultura gestionarà 60M€ aquest 2023 per promoure la iniciativa, que permetrà potenciar la indústria audiovisual pròpia i atraure grans produccions internacionals

El Govern de la Generalitat prem l’accelerador per impulsar el hub audiovisual i digital Catalunya Media City i que aquest sector es posicioni com a motor de desenvolupament econòmic. El projecte público-privat s’ubicarà a les Tres Xemeneies, a la zona de l’antiga central tèrmica a Sant Adrià del Besòs, i reunirà sota una mateixa infraestructura diferents espais de recerca, innovació i producció audiovisual. Per una banda, el Departament de Cultura gestionarà aquest any 60 milions d’euros, provinents dels pressupostos generals de l’Estat, per desplegar la iniciativa. De l’altra, la Generalitat ha entrat a formar part del Consorci del Besòs per avançar cap a la transformació de les Tres Xemeneies.

El Catalunya Media City tindrà platós de darrera generació, estudis de gravació i espais de recerca i innovació. L’objectiu del projecte és que el sector audiovisual arreli en el territori, potenciar la indústria pròpia, però també atraure grans produccions internacionals. Així mateix, servirà per retenir i donar oportunitats al talent català i com a pol per a estudiants de formació professional i universitats i també per a la formació contínua dels professionals del sector.

També es preveu que aquest projecte generi llocs de treball en un àmbit que està cridat a ser un motor econòmic de primer ordre, segons la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. “Fa massa temps que professionals d’aquest sector marxen fora per realitzar el seu potencial i és el moment de canviar aquesta dinàmica», afegeix Garriga.

El Catalunya Media City s’ha concebut com un espai obert a la ciutadania, per apropar la creativitat digital a tothom amb exposicions, concerts tecnificats i tallers per a famílies. Els alcaldes de l’àrea del Besòs coincideixen en la voluntat d’aconseguir que aquest projecte signifiqui també l’activació econòmica de l’entorn i la capacitació professional dels seus veïns i veïnes.

El Govern ja forma part del Consorci del Besòs

De moment, la Generalitat ha entrat a formar part del Consorci del Besòs, integrat pels ajuntaments de Montcada, Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià. Per fer-ho possible, ha aportat una inversió inicial de 800.000€, dels quals la meitat els posa el Departament de Territori i l’altra meitat el Departament de Cultura.

Es tracta d’un pas necessari que permetrà a l’executiu català participar i impulsar una gran transformació integral que generi un pol digital i audiovisual a les Tres Xemeneies i en la transformació de l’entorn del riu Besòs. És previst que aviat s’aprovi el Pla de Desenvolupament Urbanístic de forma definitiva.

21 milions per a l’audiovisual en català

La inversió inicial prevista als pressupostos per a l’audiovisual aquest 2023 és de 30 M€, el que suposa un increment del 19% respecte de l’any passat.  D’aquests, 21M€ aniran destinats a l’audiovisual en català. Aquest pressupost es veurà incrementat amb les aportacions previstes al Fons de Foment de l’audiovisual en altres llengües diferents del castellà (el “fondillo”) i altres ajuts com a sales de cinema, desenvolupament de públics, escriptura de guions i laboratori. La inversió vol reforçar i incrementar els nivells d’excel·lència assolits en la producció audiovisual catalana l’any passat, on va haver-hi molts premis nacionals i internacionals i la participació en nombrosos festivals de referència.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure