REPORTATGE. Pere Ballarí: un Mundial sobre rodes

Aquesta història de patins va més enllà de qualsevol patinador que podríeu trobar un matí de diumenge al riu Besòs. És més, el riu ni apareix. 
Pere Ballarí, veí de El Besòs, practica ‘roller derby’, un esport molt minoritari a l’Estat espanyol i que pràcticament ningú coneix. Als Estats Units ja fa temps que juguen les dones, elles en són les precursores. De procedència ‘yankee’, aquesta motivació esportiva no té cap repercussió econòmica en els seus fidels, de fet, qui es llença a rodar ho realitza per ‘hobby’, ja que no existeix cap equip professional al món i en l’àmbit nacional comporta una constant despesa en patins, material, desplaçaments i allotjament.
De què estem parlant?
“El ‘roller derby’ és un esport d’equip amb cinc jugadors, quatre que fan de bloquejadors i el cinquè que fa de jammer (atacant) i es practica a una pista ovalada. A més a més, set àrbitres regulen el joc”, ens descriu Ballarí. 
El Barcelona Rocknrollaz Roller Derby és el seu equip i actualment estan en tràmit de ser el primer club masculí de Catalunya. El pati d’una escola de El Clot n’és la instal·lació que els hi permet entrenar. La manca d’equips i la mínima repercussió mediàtica, però, no els hi permet competir, ja que els equips es troben molt dividits autonòmicament (Catalunya, Madrid, Illes Canàries o Euskadi).  Cada X temps, es realitza una concentració per jugar. “És un esport autogestionat, el mateix equip s’encarrega de les seves despeses i organitza qualsevol esdeveniment. Intentem mantenir un vincle amb les federacions per poder trobar espais per poder competir. La majoria de tornejos són a títol de cada equip”, afegeix Ballarí. A diferència de la majoria d’esports, el ‘roller derby’ és un esport més aviat ‘veterà’. Així com al futbol, al bàsquet o a l’handbol és habitual retirar-se a partir dels 30 anys, el ‘derby’ es practica quan els patinadors superen la tercera dècada de vida.
Barcelona, seu del Mundial
El repte a curt termini de Pere Barallí és la disputa del Campionat del Món Masculí que es disputarà a Barcelona en poc menys de dues setmanes. La capital catalana va ser l’escollida pel David Pàmies, Director de l’equip organitzador, pel seu atractiu turístic, cultural i esportiu per organitzar el campionat masculí. 
L’adrianenc n’és un dels integrants de la selecció espanyola, el ‘Team Spain’. Fa dos anys, Ballarí ja va participar amb el combinat nacional a la cita mundialista de Calgary (Canadà). “L’objectiu del Mundial és donar a conèixer aquest esport i que cada vegada s’aficioni més gent. Considerem que els valors del ‘roller derby’ ajuden als nanos”, transmet Ballarí.
Les pistes de l’INEF seran la seu d’aquest esdeveniment internacional, amb Estats Units, Anglaterra, Argentina o el Canadà com a grans aspirants al títol. Els organitzadors ja han aglutinat més de 70 voluntaris i han venut 300 entrades. D’altra banda, els malalts del ‘roller derby’ d’arreu del món també tindran l’opció de gaudir dels partits a través de la plataforma digital que oferirà l’organització per veure rodar la seva selecció i el seu país via ‘streaming’. 
Sigui quina sigui la classificació final del combinat nacional, els aficionats del ‘roller derby’ ja han assolit la fita més complexa, que la seva afició sigui mediatitzada i aplegui més fidels.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure