El proper diumenge 10 de novembre es portarà a terme la 2a edició de l'Acció Platges Met; una jornada de sensibilització ambiental conjunta a les platges dels 8 municipis metropolitans del litoral per a conèixer, protegir i defensar les platges davant de diferents reptes que condicionen la gestió diària i la preservació d'aquests espais naturals com són el canvi climàtic, la regressió del litoral i la presència de residus.
Acció Platges Met s'emmarca en el 13è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans i està organitzada per l'AMB, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i els ajuntaments dels 8 municipis metropolitans del litoral.
Aquesta jornada lúdica té 3 objectius principals: conscienciar la població sobre els reptes i els problemes del litoral, contribuir a l'augment del civisme per part dels usuaris metropolitans en aquests espais naturals i canviar la percepció social sobre les platges per tal de concebre-les com a espais naturals i ecosistemes que realitzen funcions socioambientals importants en el nostre territori.
Un total de 8 activitats diferents ompliran les platges metropolitanes de públics de totes les edats, des de famílies fins a persones interessades per temes ambientals. Les actuacions participatives estan relacionades amb la competència de l'AMB sobre la gestió integral de les platges: neteja de la sorra, manteniment de les instal·lacions i creació i conservació dels sistemes dunars.
- Plantacions a les dunes: Castelldefels i Sant Adrià de Besòs acolliran la plantació de borró en els sistemes dunars: espècies vegetals que potencien la formació d'aquests ecosistemes naturals que actuen com a barrera davant dels temporals i l'erosió de la costa.
- Observació de la biodiversitat: En primer lloc, la platja del Prat de Llobregat serà l'escenari d'una biomarató, en què es farà un registre d'observacions d'éssers vius per descobrir quines espècies de flora i fauna es troben en aquest espai. En segon lloc, a la platja de Gavà es farà un taller sobre l'hotel d'insectes i els invertebrats de la platja. Totes aquestes observacions s'incorporaran dins del visor de fauna de l'AMB https://visorfauna.amb.cat/viewer/amb, una eina de consulta que mostra en temps real les observacions faunístiques que serveixen per fer estudis científics.
- Taller sobre meduses: a la platja del Somorrostro de Barcelona es farà un taller sobre aquests invertebrats: des d'aprendre sobre el seu cicle de vida fins al paper que tenen dins l'ecosistema, passant per l'impacte del canvi climàtic en les seves poblacions.
- Detecció de microplàstics: hi hauran 3 activitats simultànies a Viladecans, Badalona i Montgat. En primer lloc, a la platja de la Murtra de Viladecans es farà "Un mar sense deixalles", amb l'objectiu de conscienciar sobre el problema de les deixalles que arriben a la platja. Es farà una recollida i classificació d'aquests residus. En segon lloc, a l'Escola de Mar de Badalona es desenvoluparà una experiència del projecte Plàstics 0. Aquest taller consistirà en fer un mostreig per estudiar la dinàmica dels microplàstics presents a la platja dels Pescadors. Finalment, l'activitat "Plàstic a la vista" de la platja de Montgat consistirà en un joc per saber quines deixalles arriben a la platja, el seu origen i els seus efectes a través d'endevinalles.