31/07/2012. Denuncia que s'ha deixat participar entitats no domiciliades a Sant Adrià i demanen que el concurs es retiri. El govern diu que ha actuat correctament però s'ha encarregat un informe jurídic per aclarir els fets.
El curs polític 2011-2012 es va donar per acabat ahir al vespre en el darrer ple municipal abans de les vacances de l'estiu. I ho va fer deixant una polèmica pel que fa al procediment per atorgar subvencions. Concretament en els ajuts per a projectes i campanyes de cooperació al desenvolupament i sensibilització que anualment fa la regidoria de Solidaritat. I és que els grups de l'oposició (PP, CiU i PxC), van denunciar ahir al ple la "clara vulneració de la legalitat" en aquest procediment en no subjectar-se al que disposen les bases de la convocatòria de subvencions. En concret, l'oposició sosté que algunes de les entitats presentades al concurs incomplien el fet de tenir el domicili social a Sant Adrià, tot i que, segons diuen, la base segona reguladora d'aquesta convocatòria assenyala que podran ser beneficiàries les entitats sense finalitat de lucre, legalment constituïdes, i "amb domicili social a la ciutat de Sant Adrià de Besòs", entre d'altres requisits. Segons l'oposició, el govern va decidir mantenir la proposta d'atorgament de puntuació i de valoració dels projectes, prescindint de l'exigència d'aquest requisit formal. "Veiem una voluntat de saltar-se a la torera la legalitat potser per afavorir a algú", va dir el regidor de CiU Xavier Soley. En la instància presentada, l'oposició demana deixar sense efecte la proposta de la comissió qualificadora de les entitats i adverteix que, de continuar amb la tramitació de l'expedient sense que s'hagi rectificat, es reserva "el dret a emprendre les actuacions legals oportunes i la interposició dels corresponents recursos en via judicial". La regidora de Solidaritat i Cooperació, Irene Aldabert (ICV-EUiA) va defensar-se de les acusacions assegurant que el govern "està convençut que hem treballat de forma correcta", abans d'instar Soley a "anar a la Fiscalia" si tenen dubtes, però no a llençar "insinuacions".
A banda de qüestionar la legalitat d'aquest procediment concursal, Soley va instar el govern a reflexionar sobre la necessitat de convocar aquest concurs donada la complexa situació de crisi que està afectant Sant Adrià. "La cooperació internacional no és un servei mínim d'obligada prestació pels ajuntaments i els 67.000 euros que s'hi destinen podrien servir per augmentar la partida de serveis socials de l'Ajuntament", va dir Soley sense tancar la porta a que en el futur es pugui fer aquesta aportació solidària en un millor context econòmic. "Encara estem a temps de retirar aquest concurs: hem de ser realistes i tocar de peus a terra", va concloure Soley. La resposta d'Aldabert no es va fer esperar: "Darrere de la seva proposta hi ha un rerefons ideològic que aquest govern, que sempre ha estat solidari amb la injustícia global, no comparteix", va dir. "Son les polítiques de CiU les que generen més crisi i més atur a Catalunya i és immoral que fomentin la confrontació entre els que tenen poc i els que no tenen res. Escanyen als d'aquí i també volen escanyar als de fora", va etzibar. El portaveu del PSC, Joan Callau, també va dir la seva, fent referència a Soley. "Em sorprèn i em sap greu que hagis dit el que has dit i que defensis el que has defensat. No ho pensava pas de tu. Per primera vegada, us heu deixat arrossegar pels arguments demagògics de PxC", va apuntar Callau. L'alcalde, Sito Canga (PSC), va tancar el debat reiterant el convenciment que el govern ha actuat correctament i recordant que s'ha encarregat un informe jurídic per esbrinar si, pel contrari, s'ha actuat de forma il·legal.