L’equip de govern pateix l’escissió del PSC i no pot tirar endavant els pressupostos de 2015

06/02/2015 – L'oposició al complet, incloses les quatre regidores que van deixar el grup aquesta mateixa setmana, ha votat en contra; el govern prorrogarà els comptes de 2014.

L’equip de govern de Sant Adrià, format pel PSC i ICV-EUiA, afrontava avui el seu primer Ple en minoria després de molts anys. Es tractava, ni més ni menys, que d’aprovar la proposta de pressupostos per al 2015, el debat econòmic més rellevant del curs que es preveia, si cap, més accentuat per la marxa del PSC de quatre regidores aquesta mateixa setmana.

 

L’executiu presentava un pressupost de 32,2 milions d’euros, 5,3 milions per sota del de 2014 degut, bàsicament, a la baixada de l’apartat d’inversions, atès que l’any passat es va incloure una important despesa per a la finalització del mercat, i al descens de la previsió d’ingressos. A grans trets, la llarga llista dels comptes proposats seguia les mateixes línies i impulsava els tres pilars clau per a la dupla socialista-ecosocialista: Serveis Socials, Educació i Promoció d’Ocupació, tres àmbits als que pretenien injectar més recursos a través de diferents partides. “Són uns pressupostos molt reals, socialment justos, que mantenen tots els serveis i necessitats més bàsiques de la població i garanteixen l’estabilitat monetària del Consistori”, ha defensat en tot moment el regidor d’Hisenda, Pedro Rivero. “És difícil votar en contra d’aquesta proposta”, deia dimecres el portaveu dels socis de govern, Gregorio Belmonte, encara que avui l’oposició sembla no haver volgut donar-li la raó.

 

Les primeres en demostrar-ho han estat les quatre ja exregidores socialistes, Isabel Marcuello, Pepi Pérez, Fina López i Loli Ocaña, que han actuat com a grup tot i ser edils sense adscripció. Marcuello, a mode de portaveu, ha afirmat que no han tingut “tota la informació tot i haver format part de l’equip de govern” fins fa poc. Han qualificat la proposta com uns “bons pressupostos”, però han llançat la primera prova de força en la primera ocasió que han tingut: “Creiem en una forma de fer política diferent. Els veïns volen participar i vostè no els hi ha fet cas. Encara sort que ja no estem en el mateix lloc. Se’ls hi ha de donar aquesta oportunitat. Convoquin sessions informatives i audiències públiques, responguin els dubtes dels veïns, facin un altre ple que no sigui a les 8.30 del matí i aprovarem el pressupost”. En resposta, Callau ha assegurat que tot això és un “procés molt llarg, no d’un mes”, i que el govern té la responsabilitat de tirar-ho endavant amb la major brevetat. Els quatre primers vots negatius estaven servits.

 

El cinquè regidor no adscrit, Óscar Marjalizo, ha lamentat “el poc temps” que ha tingut per analitzar els pressupostos. “Si em pregunten no puc respondre perquè no conec els números suficientment”. Marjalizo ha afirmat estar d’acord amb alguns punts generals, però també ha llançat algunes crítiques, com per exemple a les empreses municipals. El seu ha estat el cinquè vot contrari.

 

La regidora de PxC, Menchu Martí, ha protagonitzat novament la intervenció més llarga del debat, i tot el to dur i crític que acostuma a emprar, ha assenyalat diferents punts positius de la nova proposta, com ara uns càlculs més “realistes” de la previsió d’ingressos. No han faltat crítiques, òbviament, algunes d’elles expressades en anteriors ocasions, com ara la despesa de personal “excessiva”, la gestió i aportacions a les empreses municipals, o el nombre de regidors a dedicació completa i d’altres com la inversió per a la gesta del Ruiz Casado o el tancament de la piscina del Ricart. Martí sumava un punt negatiu més.

 

Les opcions eren cada cop menys i l’aprovació quedava en mans de CiU i PP. La portaveu convergent, Mireia Hernàndez, ha començat criticant “les formes” amb les que s’ha presentat el pressupost. “Venim sense conèixer tota la informació. Tant el pressupost com la resposta als nostre dubtes ens han arribat molt tard”. El grup de la federació ha demanat augmentar la ràtio de l’escola bressol, a atacat per “excessiu” el capítol de despesa de personal i el d’inversió per “trist”. “Hi ha projectes que porten anys al calaix, com ara Can Rigalt o la Rambleta”. No ha passat per alt Hernàndez la situació “greu dels poliesportius” adrianencs i ha avançat que demanaran un ple extraordinari per tractar el tema. La portaveu ha tornat a carregar contra la “manca d’informació i representació” a Pla de Besòs i la seva gestió, i ha acabat lloant, això sí, que les beques de continuïtat escolar s’hagin proposat donar segons renta familiar, i no només per a escoles públiques. Tot i deixar pel final una de les poques notes positives que CiU ha posat a la proposta, la sentència final ha acabat amb els pocs camins que el pressupost tenia per arribar a bon port: “Si s’hagués fet d’una altra forma els podríem haver aprovat o ens hauríem abstingut. Em sap molt greu però votarem en contra”.

 

La pilota passava al terrat ‘popular’, prèvia demanda de “responsabilitat” del regidor ecosocialista Gregorio Belmonte. “No ens responsabilitzin a nosaltres si aquests pressupostos no tiren endavant”, començava avisant el regidor Jesús García Bragado. “Molts problemes s’han deixat dormir per veure si no explotaven, com ara el de la policia local i el dels poliesportius, però ho han fet”. El grup ‘popular’ ha etzibat diferents crítiques, com ara la d’haver d’augmentar la recaptació o la de millorar el rendiment econòmic de les empreses municipals i poliesportius o tancar-les. Els tres vots contraris del PP han deixat la proposta de pressupost a la ‘cuneta’ de forma definitiva.

 

“No passa res si no s’aprova aquesta proposta. Els pressupostos de 2014 eren socials i es prorrogarà si l’oposició, des de l’esquerra fins a l’extrema dreta s’uneix per tombar aquests”, ha expressar el regidor d’ICV-EUiA Gregorio Belmonte. L’ecosocialista, en resposta a alguns dels comentaris de l’oposició, ha assegurat que podrien haver elaborat uns pressupostos “electoralistes”, prometent moltes inversions, per exemple, però no ho han fet per “responsabilitat”. “Invertim en persones, no en pedres”. Sí ha lamentat, però, que, amb la negativa de l’oposició, queda congelat el retorn del 25% de la paga extra de 2012 dels treballadors municipals –que la nova proposta contemplava-, el dels diners als cooperativistes de La Catalana o la convocatòria de cinc noves places de policia local.

 

“No responsabilitzaré ningú. Prevèiem que es poguessin prorrogar els pressupostos de 2014 i totes les necessitats sensibles dels propers mesos estaran cobertes, i, si no, us demanarem ajuda en el que necessitem”, ha manifestat el titular d’Hisenda.

 

En la seva intervenció final l’alcalde, Joan Callau, ha lamentat “l’oposició a uns pressupostos que segueixen una línia de justícia i solidaritat social”. Callau ha afegit, en referència a les quatre exregidores socialistes, que un vot contrari a aquests pressupostos “és de difícil justificació des d’una òptica suposadament progressista o socialista”. “Els pressupostos des dels inicis de la legislatura han permès mantenir en peu l’Ajuntament, cobrint les necessitats dels seus ciutadans i ciutadanes i que han permès lluitar, dintre de les nostres possibilitats, perquè cap ciutadà de Sant Adrià quedi enrera”. L’alcalde ha etzibat que “cadascú és responsable de les seves decisions” i ha recordat a l’oposició que el seu vot en contra significarà que “no es podrà retornar el 25% de la paga extra que havien perdut els funcionaris en el 2012, ni retornar els diners a les 36 famílies de la cooperativa de la Catalana que no va construir els habitatges l’any 2013, es limitaran les polítiques d’ocupació, no es podran ampliar les beques de continuïtat educativa a tots els alumnes amb criteris de renda, no es podran mantenir correctament els ascensors i escoles del barri de la Mina, i no es podran ofertar les 5 noves places de policia local”. “Avui és un dia deu ser un dia de glòria des de la perspectiva de l’oposició perquè s’ha aprofitat la primera ocasió que s’ha tingut per fer notar que l’equip de govern ara és minoria”.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure