L’Àrea Metropolitana avala Tersa i nega més contaminació

23/04/2018 – L'Ajuntament, que diu que desconeixia l'existència de l'informe que va detectar més risc de càncer, envia cartes a veïns propers a la planta.

La revelació de què l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) disposa des de 2015 d’un informe fins ara desconegut que conclou que “els habitants de Sant Adrià de Besòs tenen una probabilitat al voltant de tres vegades més elevades de desenvolupar càncer al llarg de la seva vida que els residents de Barcelona i Badalona” ha revifat la preocupació al voltant de la incineradora de Tersa, assenyalada com a presumpte focus d’una presència anòmala de dioxines i furans cancerígens a llocs propers a la planta. A causa del neguit manifestat en especial a través de les xarxes sociales, l’Ajuntament ha enviat una carta als habitatges nous de La Mina, propers a la central de crema de residus. En la misiva, signada per l’alcalde Joan Callau, s’enumeren els nous estudis que l’AMB i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià han reclamat.

 

L’informe de 2015 es va encarregar a Josep Lluís Domingo, catedràtic de Toxicologia de la Universitat Rovira i Virgili, autor d’altres dos investigacions de 2014 i 2017 que també alerten de l’índex de dioxines al voltant de la incineradora. L’Àrea Metropolitana assegura que, després de rebre les conclusions, va sol·licitar un nou treball a la UPC que, basant-se en dades de Tersa, va descartar anomalies. L’AMB també diu que va demanar una segona valoració sobre si al voltant del Parc del Litoral es supera la barrera de risc cancerígen, com apuntava l’anàlisi de Domingo, i afirma que va donar un resultat per sota del llindar. L’organisme metropolità insisteix en què "en aquests moments, tota la informació disponible assenyala que els nivells d’emissió de TERSA estan per sota dels autoritzats, i en les anàlisis preliminars no es mostren evidències de possibles impactes sobre la salut". 

 

Per la seva banda, Callau assegura que  l’Ajuntament no coneixia fins ara l’existència de l’informe encarregat per l’AMB al professor Domingo que adverteix d’un possible major risc de contreure càncer. Alhora, el batlle defensa com un “bon acord” amb l’AMB que l'Agència de la Salut Pública de Barcelona estigui elaborant un dictamen sobre la mortalitat per càncer als barris de Sant Adrià i Barcelona que envolten la incineradora -es preveu que els resultats es coneguin al maig- i un altre sobre el nivell de dioxines concentrades. A banda d’aprovar una moció on es demanaven estudis en el mateix sentit, l’Ajuntament explica que es va adreçar a la Generalitat el 2017 perquè aclarís si existia risc per a la salut i quins eren el focus de possible contaminació. En les darreres setmanes, la plataforma Aire Net ha denunciat a Fiscalia presumptes il·legalitats a Tersa per encobrir la polució emesa.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure