16/03/2018 – Les remodelacions del carrer Major i el carrer Barcelona són els dos projectes que disposen d’una major dotació en els comptes per aquest 2018.
Dins del pressupost aprovat de 36,9 milions d’euros, l’Ajuntament preveu 2,6 milions per a invertir aquest 2018 en 11 obres a la via pública i reformes en edificis públics. De la quantitat total, l’Ajuntament calcula que sufragarà 1,3 milions amb fons propis i l’altra meitat amb aportacions i subvencions de la Diputació de Barcelona (estimades en 1,2 milions), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat.
Els projectes on es volen destinar més diners són la remodelació del carrer Major (en el tram comprès entre Pi i Margall i el carrer de les Monges), amb una dotació de 432.000 euros, i la del carrer Barcelona, amb 398.449 euros. Aquest últim es confia en finançar amb diners de la Diputació.
Alhora, s’anuncien millores en l’Edifici Besòs, on s’ubiquen les oficines del Servei d’Ocupació, el servei d’orientació laboral, el Consorci del Besòs i la Policia Municipal. El cost s’eleva a 350.000 euros, dels quals es reserven 100.000 per aquest any. Per a encetar la segona fase de la rehabilitació tant de la masia de Can Rigalt com del Casal de la Dona es compta amb 312.000 i 306.342 euros, respectivament; ambdós projectes es volen costejar íntegrament amb ajuts de la Diputació.
El govern municipal havia condicionat als comptes els canvis a les voreres i el carril bici del carrer Carmen Amaya, entre La Catalana i el Besòs, el pla guanyador del procés participatiu de finals de 2016. Els pressupostos ratificats inclouen 300.627 euros per estendre una via ciclable entre els dos barris. L’Ajuntament es compromet a desembutxacar 188.073 euros i aspira a una subvenció de l’AMB de 112.554 euros, que ha estat sol·licitada. Queda per veure si la construcció es fa en una o dues fases. Les finances locals contemplen un altre carril bici a l’avinguda Eduard Maristany, amb una despesa de 170.000 euros, repartida a mitges entre el Consistori i l’AMB.
A més, per a l’adequació del solar adjacent a l’escola bressol Josep Maria Céspedes es dediquen uns 145.000 euros; per tres punts de recàrrega de vehicles elèctrics, 109.550 euros, amb el 50% assumit per la Generalitat, i 60.000 euros per a la rehabilitació del vas de la piscina del Club de Tennis Sant Adrià.
A banda, es dota amb 70.000 euros la instal·lació de pilones automàtiques per controlar l’accés al tram de l’avinguda Catalunya que és peatonal durant el cap de setmana, i s’afegeix una partida de 100.000 euros que es decidiria a què s’hi destina en una votació de pressupostos participatius. Si aquest any sí es convoquen, seria la segona edició a la ciutat.
Pla d’inversions
El regidor d’Hisenda, Pedro Rivero, assenyala que les reformes del carrer Major o del carrer Barcelona, les ampliacions de carrers bici i la rehabilitació del Casal de la Dona podrien licitar-se en els propers mesos a l’existir un projecte tècnic redactat. “Hi ha hagut anys que no s’ha pogut aportar per a inversions, així que tenim projectes de treballs que ja teníem presents i que hi fan falta, i ara tenim l’opció legal o el finançament per fer-los”, explica.
A més de la crisi econòmica, l’Ajuntament atribueix bona part de les restriccions per invertir en els darrers anys a les limitacions imposades pel Ministeri d’Hisenda, que només ha permès dedicar el superàvit pressupostari a inversió sota condicions estrictes, per tal de què l’estalvi servís per reduir deute i no generar de nou. Rivero estima que, amb els beneficis comptables amb què es van tancar 2016 i 2017, les finances locals poden amasar un romanent positiu del voltant de 10 milions d’euros.
En cas que el Govern central obri la aixeta de les reserves que els municipis han acumulat, el regidor anuncia que la intenció del govern local és recuperar el pla d’inversions de mandat que va plantejar a l’oposició l’any passat. Assegura que l’executiu obriria “el ventall a tots els grups” per consensuar un pla.
Rivero creu “injust” que els oponents de l’executiu en minoria del PSC retreguin que durant l’any passat no se’ls cités per esbossar possibles inversions. “Quan ho vam proposar fer no hi havia impediments, però entremig van sortir noves impossibilitats per decrets d’Hisenda i ho va aturar tot”, addueix el regidor, cautelós a l’espera de què el Govern central es pronunciï: “Cal veure abans quines condicions planteja i si això ens permet invertir”.
De desbloquejar-se l’ús del superàvit, Rivero avança que el govern socialista prioritzaria la reobertura de la piscina del poliesportiu Ricart, per la qual afirma que s’ha redactat un avantprojecte. No obstant, adverteix que és aventurat fixar el cost de reactivar l’equipament, però indica que podria oscil·lar “entre un milió i escaig i dos milions o dos milions i dos milions i mig d’euros”, segons el projecte que s’adopti. El PSC proposaria també rehabilitar més carrers de Sant Joan Baptista, emprar un milió per amortitzar el deute financer pendent i disposar d’una dotació per a despeses d’emergència.
Pistoles Taser
Per altra banda, la proposta aprovada de pressupostos inclou 5.000 euros per adquirir pistoles Taser per a la Policia Local, un arma elèctrica capaç d’immobilitzar una persona amb una descàrrega elèctrica. Alguns grups municipals han rebutjat aquest model, amb la qual ja s’equipen mossos d’esquadra i policies locals en algunes demarcacions. El govern local s’ha compromès a no efectuar la compra “mentre no hi hagi consens”, diu Rivero.