El govern salva el pressupost per un escàs marge

15/03/2018 – El PSC aprova els comptes sense l'ampli suport de l’any passat i rebent retrets per incompliments des de diferents bandes.

Després de tres mesos fent números i entaulant negociacions fins al darrer moment per quadrar partides i assegurar-se prou recolzaments, el govern municipal del PSC va aconseguir aquest dimecres aprovar el pressupost d’enguany de l’Ajuntament. Els comptes van sortir endavant amb nou vots a favor (PSC, ICV-EUiA, PDeCAT i la regidora no adscrita), vuit en contra (Sant Adrià en Comú, ERC, PP i MES) i tres abstencions de Ciutadans.

 

Els socialistes es van felicitar per haver refrendat els comptes un cop més sense encallar en la minoria amb què capegen al ple ni amb els antagonismes que predominen a l’escena política catalana. “En un ple amb nou grups diferents és complex arribar a acords. Si tothom no posa del seu tarannà no s’avança”, va ressaltar l’alcalde, Joan Callau.

 

En tot cas, el marge amb què el PSC va guanyar la votació va ser escàs aquest cop. El contrast s’evidencia en la comparació amb el pressupost de l’any passat, quan l’executiu en minoria de Callau va reunir un ampli suport de 17 regidors prometent un pla d’inversions que no s’ha desenvolupat. A més, ara ha hagut d’encaixar retrets dels diferents grups municipals per incompliments al llarg dels gairebé tres anys de mandat. S’hi van sumar, inclús, els partits que van facilitar-li l’aprovació.

 

El regidor d’Hisenda, Pedro Rivero, també va interpretar que s’hi donés llum verda als comptes com una prova de què la política municipal queda al marge de les convulsions que s’han viscut els darrers mesos a Catalunya. Amb una dotació de 36,9 milions d’euros, el Consistori preveu posar a zero el comptador del deute municipal, que ara es situa en uns 1,3 milions. A banda, es pronostica acumular un romanent de prop de 10 milions, pendent d'aprofitar-se en funció de les noves prescripcions del Ministeri d’Hisenda, que ha avançat que permetrà dedicar-lo al llarg de 2018 i 2019 a equipaments socials, culturals i de seguretat després d'anys de restricció. “Portem 10 anys sense cap retall en partides socials o de promoció laboral”, va recalcar Rivero, que va definir la tasca dels tècnics de les finances municipals com a “impecable en una situació complicada”.

 

Tot i que el grup socialista tenia fe en aplegar aliats suficients per no ensopegar a un any vista de les eleccions municipals, alguns vots claus van ballar fins l’últim dia. Malgrat que Cs i PDeCAT tenien intenció de no contribuir a bloquejar els comptes, el signe del seu vot va traspuar senyals d’incertesa en alguns moments. La formació taronja tenia clar que no concediria un sí al PSC, degut a les investigacions judicials que continuen obertes sobre l’alcalde i el regidor Juan Carlos Ramos, així com altres càrrecs municipals, però tant dins del grup municipal com sobretot entre la militància de l’agrupació del partit es debatien entre l’abstenció i el vot negatiu.

 

Alhora, el PDeCAT es decantava en un primer moment per l’abstenció. No obstant, i davant de la possibilitat de què l’absència d’algun regidor desbaratés una majoria favorable als comptes, va optar per aliniar-se amb el govern municipal, amb una vacant a la sala de plens des de fa setmanes a causa de la baixa de Ramos per motius mèdics.

 

"No parar la maquinària"

Encara que van recriminar mancances en compromisos adquirits al govern, Cs, ICV-EUiA i PDeCAT van apel·lar a l’interès de la ciutat per tal de “no parar la maquinària de l’Ajuntament”, en paraules del regidor nacionalista, Xavier Soley. “Si s’haguessin de prorrogar, aniríem a un rumb no definit, i és més positiu que es tingui definit què es pot fer”, va assenyalar el portaveu de Cs, Pedro Sánchez. “No sabríem explicar per què votem en contra”, va reblar Gregorio Belmonte (ICV-EUiA), que va avalar la proposta pressupostària com “d’esquerres”. La regidora no adscrita Fina López va afirmar que el seu recolzament era “per a no paralitzar la ciutat”. En diferents graus, van destacar les previsions en polítiques socials i d'amortització de crèdit financer.

 

Per contra, comuns i MES van fer patent el descontentament que arrosseguen amb l’executiu. Van recordar que van atorgar la seva confiança a les finances municipals de 2017 a canvi d’un pla d’inversions del que qüestionen que, tot i les limitacions imposades per Hisenda per dedicar el superàvit a altre cosa que no sigui liquidar deutes, no es cités l’oposició per començar a estudiar possibles projectes, com ICV-EUiA i PDeCAT també van retreure. “No han sabut gestionar el nostre vot”, va etzivar Isabel Marcuello (MES), que va atribuir “passivitat” i “manca de transparència” al gabinet municipal. “No tenim motiu per confiar en aquest govern. La nostra confiança s’ha acabat”, va abundar Alejandro Benito (SAeC) en la crítica.

 

ERC tampoc es va oblidar del pla d’inversions nonat. En tot cas, el seu portaveu, Toni Vélez, va remarcar que no podien aliar-se amb el PSC perquè, al seu parer, “és partícep en la repressió” contra els republicans, en referència a l’empresonament del president d’ERC, Oriol Junqueras, i els processos oberts al voltant del referèndum declarat il·legal de l’1-O. El regidor també es va justificar en la “desconfiança” provocada per la manca d’aplicació de mocions aprovades i que els independentistes han presentat fins ara. Per la seva part, el PP va desmerèixer els comptes per "continuistes".

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure