L’Ajuntament organitza una consulta ciutadana per la divisió veïnal en la reforma d’un carrer del Besòs

11/7/2013. Uns veïns volen que es reformi com la resta de carrers del barri; uns altres, animats pels amos d’uns bars amb terrassa, que se salvin uns «arbres» històrics. Emmig, un consistori que ja ha posat data per a la votació: el diumenge 20 d’octubre

Després de muntar, fa uns anys, una consulta ciutadana sobre el futur de les tres xemeneies, ara li ha tocat al barri del Besòs ser l’objecte d’un altre procés participatiu organitzat des de l’Ajuntament. En aquest cas, però, ha estat el consistori qui s’ha vist forçat a organitzar, pel proper 20 d’octubre, una consulta reservada només als residents en aquest poblat barri adrianenc a causa de la divisió existent entre els veïns per com s’ha de reformar un carrer.

Es tracta del carrer Goya, el que culmina en una tercera fase la reurbanització dels carrers de la part sud d’aquest barri, iniciada fa alguns anys. El planejament inicial d’aquesta darrera reforma, dissenyada ja fa cinc anys, apuntava que el carrer es reordenaria seguint els mateixos criteris que s’han seguit en els altres punts del barri ja reformats: entre d’altres, ampliant les voreres i instal•lant uns parterres de gespa. Ara bé, es dona la circumstància que en aquest carrer van plantar-se fa molts anys sis tiguanes, uns arbres de grans dimensions que destaquen entre la resta de castanyers que ja hi ha al barri.

Doncs bé, ja llavors els propietaris del bar-restaurant ‘Jérez de los Caballeros’, situat just davant dels arbres, van recollir entre el veïnat més de mig miler de signatures per demanar la conservació d’aquestes tiguanes. “Donen ombra i frescor a la terrassa i formen part, des de fa mig segle, del carrer. La gent està encantada amb ells i volem conservar-los”, apunta Pili Bolsico, propietària del negoci. A banda d’aquest fet, si els arbres s’acaben talant i en el seu lloc es construeix el parterre inicialment previst, Bolsico haurà d’eliminar taules de la terrassa, que sobretot ara a l’estiu s’omple de clients moltes nits. En la mateixa situació es trobaria l’amo d’’El Rey de la Tapa’, una cerveseria situada uns quants metres més enllà. “No molestem als veïns, tanquem a l’hora que toca i si canvien els arbres pel parterre el negoci es veurà afectat”, lamenta la propietària.

Però, entre d’altres motius, precisament el fet que l’interès econòmic d’un parell de negocis pugui alterar el darrer tram de reordenació del barri és el que indigna a una altra part del veïnat, que no està disposada a que, per això, aquest carrer no s’acabi reformant com la resta. Apunten que aquestes tiguanes no tenen cap valor històric –també ho veu així la nova regidora d’Urbanisme, Ruth Soto (PSC)- i que la seva proximitat als balcons de molts pisos del carrer molesta, especialment a l’estiu, als residents, que ja s’han trobat més d’alguna branca trencada dins dels balcons.

Així, amb aquest pols entre uns i altres, el govern adrianenc ha decidit que siguin els mateixos veïns del barri els que decideixin el futur del carrer. Serà en una consulta vinculant que tindrà lloc el proper 20 d’octubre en dos instal•lacions municipals: el Centre Cultural Besòs i el Centre d’Entitats del Besòs. Entre les 9 i les 20h, uns 4.600 veïns del barri –majors de 16 anys i empadronats al barri abans del 31 de desembre del 2012- estan cridats a les urnes per votar per una de les següents opcions: reformar el carrer “com la resta” de carrers –i, per tant, talant aquests arbres- o “variar el parterre”, el que suposaria instal•lar-lo però deixant espai per mantenir les tiguanes.

Lògicament, la celebració d’aquesta consulta obligarà a que cinc tècnics municipals, juntament amb agents de la policia, vetllin pel correcte funcionament de la mateixa, l’escrutini de la qual es farà a partir de les 8 del vespre d’aquell mateix diumenge. Amb tot, la primera tinent d’alcalde i regidora de Participació Ciutadana, Isabel Marcuello (PSC), ha garantit que el cost de la consulta, com a “solució democràtica” a aquest debat, serà “mínim”, doncs les hores que es realitzin no seran considerades com a extra i es donarà festa als que hi treballin algun dia entre setmana. Ara bé, més enllà d’aquesta dedicació concreta, el departament d’informàtica, de participació ciutadana i de padró, per exemple, ja porten setmanes dedicades a preparar aquesta cita.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure