20/9/2012. La Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies critica que Endesa desmantelli la central i que el consistori ho permeti
La decisió -anunciada en exclusiva per aquest diari- que Endesa desmantellarà l'interior de les tres xemeneies de Sant Adrià i enderrocarà l'entorn, ha provocat les explicacions de l'Ajuntament i les queixes de l'entitat que fa anys que demana la preservació de la central tèrmica.
Pel que fa a l'Ajuntament, el regidor d'Urbanisme, Joan Callau (PSC), ha assegurat que l'espai tindrà més possibilitats d'ús en el futur si està buit, que no pas si es manté com actualment. "La instal·lació d'un hotel o de qualsevol altre equipament serà més senzilla i barata que no pas si hem de buidar nosaltres la central", explica abans que fonts municipals apuntin que el manteniment de la instal·lació tindria un cost aproximat d'uns 800.000 euros anuals, "una quantitat ara inassumible" per a un Ajuntament com l'adrianenc. Callau afegeix, però, que la majoria dels elements que queden dins la central "estan molt deteriorats i no tenen cap valor". A banda de recordar que la central es tracta "d'una propietat privada", l'edil destaca el fet que s'hagin pogut salvar alguns elements: "Endesa volia enderrocar tota la central. Ara, almenys hem aconseguit mantenir en peu les tres torres, la sala de turbines, la sala de control i la companyia s'ha compromés a refer l'última part metàlica de cada xemeneia, la que aporta un gran simbolisme a la central". Per últim, Callau reconeix que fa molts mesos que no hi ha "cap perspectiva d'ús públic i privat" per a la instal·lació i assegura que un cop es tinguin algunes opcions sobre la taula es farà una "procés participatiu" perquè la ciutadania digui la seva.
Des de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, el punt de vista és totalment contrari. En un comunitat emès al seu blog –https://sites.google.com/site/3xemeneies/-, l'entitat diu que "cada element perdut de la tèrmica suposa una important pèrdua de valor patrimonial però també una important limitació d'oportunitats de reutiització, d'oportunitats per a Sant Adrià i l'àrea metropolitana". "Tal i com estan ara [les xemeneies] tenen totes les possibilitats de reutilització. Un cop buides, tindran molt menys valor i atractiu per a determinades iniciatives de reutilització i deixaran la impressió que l'alternativa més senzilla sigui l'aprofitament immobiliari", afegeixen. "Qui voldrà visitar la tèrmica quan estigui buida? Quin serà el seu atractiu llevat l'observació llunyana? El destí del front litoral de Sant Adrià s'ha de fonamentar en una actuació immobiliària tenint en compte els temps que corren?", es pregunten des de l'entitat.