Endesa reitera que ha salvaguardat el patrimoni tècnic de les Tres Xemeneies

21.09.2012. "Dins de la central ja no queda res aprofitable des del punt de vista patrimonial", asseguren fonts de la companyia elèctrica

Endesa, l'empresa propietària de la central tèrmica de les tres xemeneies de Sant Adrià, ha negat que amb el buidatge de les torres i el desmantellament de l'entorn es perdi valor patrimonial. "El que es veu des de fora és el que hi ha dins de la central: res aprofitable ni salvaguardable des d'aquest punt de vista tècnic", apunten fonts de la companyia. "Qualsevol peça que fos digna de ser salvaguardada, ha estat recollida, inventariada i traslladada", abans de l'estiu, en el magatzem que l'elèctrica té a la Zona Franca de Barcelona, on amb peces d'altres centrals d'arreu de Catalunya, té un arxiu històric. Allà, segons Endesa, hi ha aparells de mesura, turbines, transformadors i d'altres peces de valor. Fins i tot, hi ha una "peca estrella", una maqueta realitzada pels mateixos treballadors de la fàbrica, que reprodueix com era la central quan encara funcionava amb carbó. La companyia afegeix que qualsevol persona que vulgui visitar aquest arxiu ho pot fer, demanant-hi cita prèvia.

 

D'altra banda, les mateixes fonts de la companyia han recordat un fet que, potser per a molts en aquesta problemàtica, ha passat desapercebut: dins de la central hi ha una subestació elèctrica que dona servei a milers d'usuaris de Sant Adrià, de Badalona i d'una petita part de Barcelona. "Està funcionant i la seva existència condicionarà segur el futur d'una central que, recordem de nou, és propietat d'Endesa, no de l'Ajuntament ni de la Plataforma", conclouen des de la companyia.

 

Per últim, en el seu bloc –https://sites.google.com/site/3xemeneies/– la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies reitera les seves sospites que l'administració aposti "clarament per l'aprofitament immobiliari" de la central. "És cert que es manté la imatge exterior, la 'pell', però desapareix l'ànima, allò que l'atorga ple sentit. Potser no calia (o no era viable) la conservació total, però tampoc calia aquest desmantellament total. Sant Adrià, Barcelona i la zona nord metropolitana perden patrimoni i oportunitats de desenvolupament cultural, social i econòmic", afegeix l'entitat.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure