L’Ajuntament congela les taxes per a l’any 2021

El passat 26 d’octubre es van aprovar en el Ple municipal les taxes i els impostos municipals que s’aplicaran el proper any 2021 amb el vot favorable dels grups PSC, SAEC MSA-ECG i MES i i la abstenció de C’s i ERC. També es preveuen més mesures impositives per donar suport als col·lectius afectats per la crisi econòmica produïda per la Covid-19.

 

Reducció del tipus impositiu de l’IBI

 

Pel que fa a l’IBI, l’equip de govern continua la línia dels últims anys, des de que va entrar en vigor la revisió cadastral l’any 2013, i redueix el tipus de gravamen de l’IBI per tal de  que els ciutadans i ciutadanes no tinguin un increment important dels seus rebuts. Enguany el tipus aprovat és del 0’564 % (0’589% any 2020). D’aquesta manera s’intenta compensar l’increment del valor real dels immobles que s’ha d’aplicar per llei.

 

A Sant Adrià es va fer la revisió cadastral l’any 2012 (d’ aplicació el 2013). Per evitar l’augment de l’import de l’IBI que això implicava per a molts ciutadans i ciutadanes, l’equip de govern va decidir utilitzar les dues eines que tenia a l’abast: l’aplicació progressiva de la revisió cadastral i la rebaixa del tipus. Pel que fa a la revisió cadastral, s’ha desenvolupat en 9 anys i el 2021 serà l’últim any d’aplicació amb un increment del 10% del valor cadastral derivat de la revisió. Aquest increment es compensarà amb la reducció del tipus impositiu.

 

La gratuïtat de la taxa del servei de teleassistència s’amplia

 

Per vuitè any consecutiu es congelen les taxes de contingut més social, alguns exemples són les que s’apliquen al programa d’activitats físiques per a la gent gran, l’ ajuda domiciliària, els àpats a domicili, la neteja personal, l’arranjament de les llars, la teleassistència, etc.  A banda de mantenir aquesta congelació, a partir del 2021 la gratuïtat de la taxa pel servei de teleassistència, que fins ara s’aplicava als majors de 85 anys,  s’ampliarà a totes les persones usuàries majors de 80 anys.

 

Mesures de suport a l’activitat econòmica afectada per a la pandèmia de la Covid-19

 

L’Ajuntament continuarà implementant mesures per pal·liar les conseqüències econòmiques de la pandèmia de la Covid-19, com ja ha fet aquest any 2020. Destaquen les bonificacions en la taxa del mercat d’encants i la de vetlladors de bars i restaurants.

 

La taxa del mercat d’encants per al primer semestre de 2021 serà el 50% de la que estava vigent durant el primer semestre de 2020. Aquesta taxa s’ha reduït al 100% durant el segon semestre de 2020 per compensar el temps d’inactivitat del confinament i les restriccions actuals d’aforament.

 

Pel que fa a la taxa de vetlladors de bars i restaurants que ja s’ha rebaixat un 25 % des de l’1 de setembre al 31 de desembre de 2020, el regidor d’Hisenda, Pere Rivero, va manifestar durant el ple la voluntat de presentar una proposta a la Taula de Recuperació per ampliar-la al 2021. També s’ha aprovat un canvi en la liquidació de la taxa, a partir del 2021 serà trimestral i el dipòsit per la llicència de via pública que fins ara era un 20% de la taxa passarà a ser un import fix de 100 euros. Aquesta nova forma de pagament com va dir Rivero «agilitarà el tràmits i permetrà un estalvi de temps i mitjans humans».

 

L’ Ajuntament durant el 2020 ha reduït un 25 % la taxa anual d’escombraries comercials i industrials per a totes les activitats afectades pel confinament de la passada primavera. A més a més, ha ajornat els terminis de pagament de l’IBI, la taxa d’escombraries comercials i la del mercat d’abastaments.

 

Pel que fa a la taxa del mercat d’abastaments, l’any 2021 s’incrementarà ja que el conveni entre els paradistes i l’Ajuntament estableix que ha de reflectir el preu real dels serveis que es donen al mercat. El regidor d’Hisenda va explicar que « l’Ajuntament cobreix totes les despeses del mercat i quan acaba l’any es calcula la taxa en funció del cost real d’aquestes despeses, que ha avançat el consistori». L’any 2020 la pandèmia ha produït una despesa extra en vigilància i control d’accessos que explica l’augment de la taxa.

 

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure