La tardor allarga les nits, però fa més curts els dies. Tot i això, les temperatures aquests mesos no cauen i li donen treva a les/els banyistes que encara volen gaudir una mica més del calor que el sol proporciona. Sant Adrià té aquesta sort, ja que la platja, a només 20 minuts caminant del centre de la ciutat, ofereix als seus ciutadans i ciutadanes la oportunitat d’aprofitar aquests darrers dies abans que arribi el fred.
Malgrat això, el que a primera vista podria agradar-nos per passar unes hores sota el sol, es va transformant, a mesura que ens apropem, en un autèntic abocador. La llista inclou ampolles i taps, palletes i culleretes, gots, tapes, envasos de menjar per a portar i bosses de plàstic. Com a darrera novetat, mascaretes.
“En mitja hora he recollit 4kg de brossa i només de la que hi era a la vora del mar, per evitar que aquesta fos arrossegada”. L’Alicia és una veïna de Sant Adrià que un dia, practicant esport pel riu Besòs, va arribar fins a la platja i va veure el desolador panorama. “No hi ha cap punt de reciclatge, només uns contenidors blaus que gairebé ningú sap perquè són”, explica l’Alicia. Actualment no existeix a la ciutat cap associació o entitat dedicada al manteniment de les platges, ja que això és competència de l’Ajuntament. “Tot i això, moltes persones quan m’han vist recollint les escombraries m’han preguntat si pertanyia a algun grup organitzat. Potser és necessari fer un grup de recollida ja que l’Ajuntament no s’encarrega”.
Tercera edició de l’Acció Platges Met
Tot i això, l’AMB realitza alguns cops a l’any diferents accions per intentar rentar la cara d’aquesta problemàtica. Els darrers dies: la tercera edició de l’Acció Platges Met, una jornada de participació ciutadana per a conscienciar sobre la protecció de les platges i la seva rellevància com a espais naturals. En un comunicat, l'ens ha explicat aquest dimecres que els objectius d'aquesta jornada lúdica són conscienciar a la població sobre els reptes i els problemes del litoral, contribuir a l'augment del civisme per part dels usuaris metropolitans i canviar la percepció social sobre les platges, perquè es concebin com a espais naturals i ecosistemes amb funcions socioambientals importants en el territori.
Aquesta activitat, que s’ha dut a terme en els municipis de Castelldefels, Sant Adrià, Gavà i Montgat, ha consistit a plantar vegetació autòctona en les dunes de les platges, ja que aquestes actuen com a protecció davant temporals i l’erosió de la costa, i fer observacions de la biodiversitat.
“El mar ens retorna el que llancem”
L’Alicia ho té clar: poc solucionarem si és la gent la que continua llançant plàstics o llaunes al mar. Això no es veu només reflectit en la superfície, a la sorra o al litoral. El problema és molt més greu i afecta també a l’interior.
Moltes espècies marines estan exposades per l'impacte que generen les deixalles de plàstic en els seus organismes. Les tortugues, ocells, peixos i altres animals marins corren el risc d'embullar-se amb els plàstics que suren en la mar, ja sigui amb les xarxes de pesca, bosses, ampolles i altres objectes de mitjà i gran grandària, que es converteixen en paranys mortals per a aquelles espècies que no aconsegueixen escapar.
Una segona forma d'amenaça està en la seva alimentació. Les espècies marines ingereixen aquests plàstics, moltes vegades perquè els confonen amb peixos petits, com en el cas de les tapes d'ampolles, o perquè trossos diminuts s'adhereixen als seus aliments habituals.
El que semblava que havia avançat durant el període de confinament, quan fins i tot el nostre riu Besòs va reduir la seva contaminació, torna a repetir-se i a agreujar-se pel nostre incívic comportament. “La gent pren el sol entre brossa. El mar ens retorna el que és nostre”.