La sentència protagonitza el debat al Ple Municipal

Ahir, dilluns, dia 28, es va celebrar la sessió ordinària del Ple Municipal del mes d’octubre. Una sessió tensa que es va estendre 4 hores i es va caracteritzar per l’alta participació ciutadana i les contínues pauses en els torns de paraula dels regidors i regidores presents.

 

Es van aprovar de manera inicial, entre altres temes, les ordenances fiscals per a l’exercici 2020 i el dictamen relatiu a l’establiment del calendari de festius d’obertura comercial per l’any vinent també. A més, una moció que es va aprovar per unanimitat  va ser la presentada per ERC i MES per a l’elaboració d’un pla local LGTBIQ+ i per a l’adhesió de Sant Adrià de Besòs a la Xarxa de Municipis LGTBI. El vot de Ciutadans en aquest cas també va ser favorable, però la puntualització que el seu líder, Pedro Sánchez, va fer va suscitar enrenou a la sala ja que, segons ell, “hi ha un abús de l’heteropatriarcat com a causa de tots els mals”. 

 

La sentència del Procés crea polèmica

 

El tema candent arribava amb el punt 11 de la convocatòria, quan es va començar a parlar de la sentència dels 9 polítics presos. En aquest cas, ERC, SAeC i MES demanaven l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i defensaven el dret d’autodeterminació. Una moció que va suscitar opinions de tot tipus. El grup municipal d’ERC feia referència al ple extraordinari que es va demanar per discutir aquest assumpte amb l’objectiu de separar-lo de temes més municipals. Petició a la que el PSC de Joan Callau va fer cas omís i per això els republicans els acusaven “d’haver negat el diàleg”.

 

Una opinió una mica més allunyada d’aquesta moció era la que tenia en Gregorio Camacho, líder del partit Movem Sant Adrià en Comú. Camacho assegurava que “no és veritat que es persegueixin idees i no es pot comparar la situació amb la de Turquia, que és el que alguns han fet”. Davant aquestes paraules, el públic assistent va començar a recriminar-li el seu discurs i, fins i tot, una veïna de Sant Adrià li va respondre que “tampoc es pot comparar amb ETA, que és el que altres han fet”. El regidor continuava dient “que comparar això amb el franquisme era una realitat virtual” i que “no estar d’acord amb la causa no vol dir que se sigui facha”. Un torn de paraula complicat, ja que algunes persones de la sala la van abandonar fins que Camacho no va acabar de parlar.

 

La polèmica continuava amb les paraules de Callau sobre el tema i feia referència a “l’ús i abús dels conceptes poble i voluntat del poble”, a més d’aportar diversos arguments contra el Procés, ajudant-se del telèfon mòbil.

 

Davant això i després de tot el debat, el regidor Antoni Vélez, d’ERC, dedicava a tothom aquestes paraules: “m’hagués encantat que algú m’hagués escoltat perquè aquí no s’ha parlat de Procés, sinó de sentència. No s’ha de témer el debat i li recordo al Joan Callau que vostè va estar diumenge a una manifestació amb banderes pre constitucionals. No tenim la culpa que el PSC hagi perdut la majoria absoluta”.

 

Una moció, finalment, rebutjada amb els vots en contra de Movem, Ciutadans i PSC, plena d’aldarulls i intervencions per part de l’alcalde avisant a qui interrompés que “podia abandonar la sala si no li agradava el que es parlava”.

 

Condemna del terrorisme en democràcia

 

Encara va haver-hi més tensió afegida amb la moció de Ciutadans sobre la condemna de la violència i el terrorisme en democràcia. Terrorisme, una paraula que no va agradar a cap regidor ni regidora de la resta de partits polítics i que va fer que estiguessin d’acord en que a Catalunya no s’està donant cap situació de terrorisme. Isabel Marcuello qualificava aquest argument de “demagògia”  i deia que “No es poden igualar els conceptes aldarulls, violència i terrorisme”. El grup de SAeC anava una mica més enllà i acusava l’Estat Espanyol de terrorisme, fent referència a l’atemptat de las Ramblas del qual es tenia ple coneixement i a la manera d’arrestar als 9 polítics presos. El líder d’ERC, Rubèn Arenas, per la seva part, deia que “hauria d’aixecar-me i marxar” i acusava al grup de Ciutadans “d’assemblar-se cada dia més a VOX”.

 

Una altra moció, per tant rebutjada, amb l’abstenció del partit de Callau i només el vot a favor de qui la va presentar.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure