La sala de venopunció, en màxims a 2017

27/02/2018 – Els consums de droga assoleixen la major activitat al local de La Mina des que va obrir

La sala de venopunció de La Mina, que permet un consum sota control sanitari a més de 2.000 toxicòmans que adquireixen droga i se la subministren al barri al llarg de l’any, va assolir el seu màxim d’atencions a 2017. “Hem tingut l’augment d’activitat i d’usuaris més gran des que vam obrir”, admet la coordinadora del servei, Noemí González.

 

A falta de què el Departament de Salut els contrasti amb altres centres, es van superar els 64.553 consums produïts al local a 2015, fins ara la major xifra des que es va estrenar a 2006. Tot i sent la dada més elevada entre els espais sota supervisió de la Generalitat, els registres van caure a 58.618 a 2016, marcat per les batudes contra el tràfic i l’èxode per temor a una venjança arran de l’assassinat al Port Olímpic.

 

Al local -amb 30 treballadors- s’atenen cada any al voltant d’un centenar de sobredosis, alhora que s’ensenyen cures als usuaris perquè socorrin altres drogodependents si es troben amb una emergència d'aquest tipus fora del centre, que pot arribar a causar la mort. També es tracta de conèixer la situació de qui acudeix a l'espai i ajudar-los, acompanyant-los per exemple a fer gestions si ho requereixen o incorporant-los a activitats culturals o esportives que contribueixin a trencar amb el cercle obsessiu de la droga. 

 

Part d'aquesta feina correspon als educadors de carrer del local. S'alternen dos pel matí i dos per la tarda. Contacten amb veïns, expliquen la feina que es fa a la sala, fan tasca de prevenció adreçada als joves sobre el consum d'estupefaents amb l'ajuda d'entitats de La Mina, detecten possibles nous punts de consum al barri o avisen l'Ajuntament quan observen tanques trencades en solars que els consumidors freqüenten. També intenten conscienciar els toxicòmans que es troben al carrer per procurar que es desplacin al local.

 

Alhora, els educadors retiren xeringues de la via pública, sovint amb usuaris voluntaris: van recollir 18.115 l’any passat, 10.468 d’elles al voltant de les vies del tren. De les 180.000 xeringues distribuïdes el 2017, es van retornar a l'equipament al voltant del 65%. "És tot un èxit", qualifica la coordinadora.

 

El local va traslladar-se d’un mòdul davant de la comissaria de Mossos d'Esquadra el setembre als baixos del nou ambulatori, on han ampliat a 12 punts on subministrar-se la dosi, quatre més que abans. Les instal·lacions han facilitat reduir el temps d’espera per als drogodependents, un objectiu amb què es persegueix que no es marxin al carrer a consumir, tot i que continua passant, com quan la sala tanca al vespre. Per ara, obre 10 hores en el dies laborables i set els dissabtes i diumenges, i durant quatre hores més reparteixen xeringues a porta tancada.

 

Així mateix, hi ha un nou servei amb què el centre s'han dotat al desplaçar-se a la seva actual ubicació, una sala de fumadors de droga, que s'ha preferit no estrenar com a tal pel moment. Es deu a la manca de personal suficient, que per ara es focalitza en rebaixar riscos quan els consumidors es punxen la dosi. Alhora, un metge atèn durant vuit hores al mes a l'espai. Cap al tombant d'any, es va requerir de facultatius de l'ambulatori degut a alguns casos puntuals de sobredosi. A finals de 2017, la xifra de consums era molt alta, uns 400 per jornada, que es van moderar durant el gener, estabilitzant-se al voltant d'uns 230 diaris cap a finals del mes passat.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure