La reparació de les Tres Xemeneies costaria 9 milions d’euros

01/06/2017 – L'estructura és ferma però el formigó pateix fissures i escrostonaments.

Les Tres Xemeneies van deixar de funcionar com a central tèrmica fa quasi una dècada però el seu futur continua sent incert. El debat sobre els úsos que deuen acollir i com arribar-hi és molt profund, implica a moltes administracions i ha de recollir molts factors. Un d'ells és el seu estat, probablement l'aspecte més primari i essencial a tenir en compte.
 
 

És per això que el Consorci del Besòs, del qual forma part Badalona, va encarregar fa mesos un informe que detallés l'estat de les restes de la central que queden després del desmantellament i quant costaria la seva rehabilitació. Un document que ha suposat mesos de treball, del qual hem començat a conèixer les primeres dades les darreres setmanes i que xifra el cost de reparació en uns 9 milions d'euros.
 
 

L'anàlisi ha estat realitzat per l'empresa COTCA, que ja va revisar l'estat de les instal·lacions el 2008, quan la central va deixar de funcionar. Tot i que l'estructura continua sent ferma i les tres torres gaudeixen d'una verticalitat “correcta”, sí s'ha constatat “una clara evolució dels danys de durabilitat de l'estructura de formigó armat”, diu l'informe. Això és, bàsicament, fissures i escrostonaments al formigó que recobreix les torres.
 
 

El material s'ha desgastat des de la inactivitat del centre, ja que, a “excepció d'actuacions de sanejament del formigó per evitar risc de despreniment”, les torres no han experimentat “cap tipus de manteniment”. Sí que s'ha vist beneficiada la resistència del formigó arran de la retirada de l'estructura metàl·lica de les calderes, els pre-escalfadors i les canonades, el “pes important” que l'estructura havia de sostenir.
 
 

Així doncs, i tot i “l'ambient agressiu” en el qual es troben les xemeneies, a tocar de mar, i els seus 45 anys de vida útil, no hi ha “fissures noves ni evolucions importants en les pre-existents”, que ja es van observar el 2008. En qualsevol cas, els treballs per posar a punt el formigó ascendirien a 8,4 milions d'euros, als quals s'haurien de sumar més de 500.000 de redacció del projecte i direcció d'obra.
 
 

L'informe observa nombroses fissures verticals, localitzades sobretot a les bases de les tres xemeneies. No obstant, l'afectació és directament proporcional a l'alçada de les torres. En aquest sentit, la part més 'tocada' són les puntes de les torres, on abunden els escrostonaments.
 
 

L'informe avisa, això sí, que l'anàlisi dels darrers mesos s'ha hagut de realitzar sense “accés a la totalitat de la central”, i que no s'han “pogut dur a terme cates ni cap tipus d'assaig ni recollida de mostres”. En aquest sentit, creu “imprescindible” complementar la informació actual amb un “informe tècnic complet”, a més de desenvolupar un “minuciós pla de manteniment” que s'adapti als nous usos.

 

El Consorci demanará a Endesa la reparació

 

Després que Sant Adrià les declarés Bé Cultural d'Interès Local, d'alguns recursos interposats i que la Diputació justifiqués la protecció patrimonial, Endesa va sorprendre amb un moviment inesperat: la cessió gratuïta de les Tres Xemeneies.

 

La declaració de BCIL suposa que l'antiga central no pot derribar-se i que el seu propietari ha de mantenir-la en bon estat. Principal motiu, aquest, per a que Endesa tingui sobre la taula la carta de 'regalar' el patrimoni, un regal que molta gent ha qualificat d'enverinat des de llavors.

 

Per saber què significaria a nivell econòmic l'acceptació del traspàs, el Consorci va encarregar l'informe, i va decidir al si del seu consell que demanarà formalment a Endesa que executi les corresponent reparacions per valor de 9 milions d'euros. “Evidentment no podem assumir aquest cost, per això demanarem a l'empresa que ho faci”, avança la regidora d'Urbanisme, Ruth Soto.

 

Un cop executada la rehabilitació, Sant Adrià i el Consorci estarien en disposició de seure a dialogar per estudiar el traspàs. Una situació a la qual pot ser no serà fàcil arribar, a priori. Fonts de la companyia han explicat al Diari de Sant Adrià que la companyia continua sent “responsable de vetllar pel manteniment” de la instal·lació, i això ho ha fet sempre des que va tancar la central. No concreten si han rebut la comunicació oficial del Consorci, però asseguren que les reunions són constants i periòdiques, i que faran “el que hagin de fer” quan tinguin tota la informació sobre la taula, sense confirmar cap mesura però tampoc descartant la possibilitat de negociar la reparació.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure