La Generalitat es planteja un memorial múltiple pels afusellats al Camp de la Bota

En les darreres setmanes, ha sonat amb força la polèmica sobre on s’ubicarà el memorial de record als més de 1.700 afusellats durant el franquisme al Camp de la Bota. La futura construcció d’un hotel al terreny on els últims anys s’ha celebrat l’homenatge a les víctimes ha causat rebombori, degut en bona mesura als dubtes sobre la ubicació del parapet on es va assassinar els repressaliats i la possibilitat que el lloc exacte desaparegués a l’aixecar-se l’edifici. No obstant, el Memorial Democràtic -òrgan que depèn de la Generalitat- ha descartat que s’afusellés on es preveu alçar l’establiment turístic, basant-se en fonts historiogràfiques i topogràfiques aportades per l’Ajuntament i el Consorci del Besòs, i situa la construcció militar on van morir centenars de persones en un lloc ja engolit per les obres del port del Fòrum, entre els amarratges i els primers metres de mar.

 

Alhora, la Generalitat explica que es planteja connectar un conjunt d’espais i instal·lacions que testimoniïn el passat. El principal espai de record seria dins del futur gran parc adjacent a la Universitat Politècnica, que ara ocupa un pàrquing de caravanes. Allà es situaria un memorial que els diferents actors que hi prenen part diuen que es vol que sigui de referència per a les víctimes del franquisme. Per aquest memorial, l’executiu català preveu convocar un concurs internacional per dissenyar-lo.

 

També s’ha plantejat aixecar un mirador des d’on es contempli el lloc on es cometien els afusellaments. Tot i que sense data, hi ha previst construir una passera per sobre de l’autopista. Dins del port s’assenyalaria el punt exacte d’afusellament. Es faria al moll per no interferir en les maniobres de les embarcacions. Alhora es pretenen refer els panells informatius, l’únic recordatori a dia d’avui dels assassinats. Els ròtuls quedarien dins d’un parc d’uns 3.000 metres quadrats al costat de l’hotel i amb els quals també es recordaria l’antic barri de barraques. Per últim, es compta amb mantenir al Fòrum l’escultura als caiguts.

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure