La Generalitat aconsella no usar el cotxe per l’episodi d’alta contaminació

25/04/2018 – A Sant Adrià es va superar dissabte el límit màxim de partícules en suspensió, com a set punts més de l’entorn de Barcelona.

Els alts nivells de partícules en suspensió en l’aire registrats a diferents punts de l’àrea metropolitana de Barcelona en els darrers dies han portat la Generalitat a decretar aquest dimecres el protocol per alta contaminació que, en aquest cas, no implica la restricció en la circulació de vehicles, tot i que el Govern recomana reduir els trajectes en cotxe i optar pel transport públic mentre l’afectació persisteixi. La Direcció de Qualitat Ambiental de l’executiu català ha dictat el que anomena una declaració d’episodi ambiental, davant de la previsió de què la polució per micropartícules continuï batent màxims al menys fins aquest dijous a la zona de protecció especial de Barcelona, que engloba 40 municipis i inclou Sant Adrià, on dissabte passat es va superar el límit diari de pols en suspesió, com també a altres set punts de mesurament de la província.

 

El llindar diari és de 50 micrograms per metre cúbic, i l’estació de control adrianenca (situada al carrer Olímpic) va assolir els 66 micrograms de mitjana el 21 d’abril. En altres punts de Barcelona i rodalies, va fluctuar entre els 52 i els 70 micrograms, tots ells per sobre del màxim per evitar possibles riscos per a la salut.

 

L’anticicló atmosfèric, que ha elevat les temperatures per sobre del que és habitual a finals d’abril, i l’entrada de pols africà que es perllongarà al menys fins aquest dijous han incrementat la concentració de micropartícules en l’aire, molt influïda pel trànsit vehicles. Mentre l’episodi es mantingui, s’aconsella caminar per vies poc transitades per vehicles i circular reduint la velocitat.

 

Des de dissabte, a Sant Adrià no s’ha superat el valor màxim de partícules en suspensió instaurat per la Unió Europea, però sí que el frega amb quantitats per sobre de la mitjana de l’any passat, que la Generalitat va estimar en 28 micrograms per metre cúbic a la ciutat. Des de diumenge i fins aquest dimecres, el promig per dia sobrepassa els 40 micrograms a Sant Adrià.

 

En canvi, els últims quatre dies s’ha superat el llindar en més d’una estació de Barcelona i el seu voltant, el que explica que s’hagi activitat el protocol. Aquesta setmana s’ha passat per sobre de la barrera dels 50 micrograms a diferents barris de la capital catalana, Granollers i Montcada i Reixac. A 2017 el límit diari es va incomplir en cinc dies a Sant Adrià; la llei no autoritza a què es superin més de 35 cops per any.

 

En levalució de l’última setmana, la Generalitat concedeix una nota regular a Sant Adrià en l’índex de qualitat de l’aire, una puntuació similar a la que rep bona part del entorn metropolità. Els resultats més pobres es donen a barris barcelonins com el Poblenou, l’Eixample o Gràcia-Sant Gervasi, tots ells amb una elevat trànsit.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure