La Catalana, un barri de pas

Passejant pel barri de La Catalana, al marge dret del riu Besòs, la vista s’acostuma a un paisatge verd i tranquil. Edificis nous, parcs i tranquil·litat. Però si et quedes més que el temps d’una passejada, et podràs adonar del soroll dels cotxes, de la Ronda que es troba al costat, dels fums del crematori o del cicle combinat i de la inexistent vida de barri de la que gosen altres zones de Sant Adrià.

Tot i tenir una història que es remunta a l’any 1922 i que parteix d’unes casetes humils amb horts i de planta baixa que es van edificar a la zona industrial de la Central tèrmica, poc queda d’aquell barri. Ara, La Catalana és un barri en construcció, inundat per obres de nous edificis, pisos i, fins i tot, algun hotel. Un fet que ha provocat que es consideri a la zona com un barri de primera, tal i com demostren els preus dels habitatges. Estrany és trobar-ne algun per menys de 250.000 € en qualsevol portal immobiliari. “Serà perquè tenim més zones verdes que a altres espais de Sant Adrià o perquè són habitatges de nova construcció”, explica a aquest mitjà el president de la gairebé inexistent Associació de Veïns i Veïnes, l’Aitor Laiseka. L’Aitor ja ho diu: “No tinc clara la raó d’aquests preus tan desorbitadament cars, però si poses l’altra cara de la moneda, tots els eixos contaminants, TERSA, rondes, crematori i la central del cicle combinat, crec que no som privilegiats”.

Potser aquests preus expliquen una mica el poc moviment al barri: poc més de 1.000 veïns i veïnes hi viuen a La Catalana, en especial nens i nenes, però aquests/es no gaudeixen tampoc d’uns serveis en condicions: “No tenim un CAP, no tenim cap equipament i gairebé no tenim serveis”, diu l’Aitor, que mostra a aquest Diari els serveis actuals i protagonistes del barri: un bar i una farmàcia. “L’únic que tenim és un campus universitari no porta ni el nom de Sant Adrià”.

També té una herència contaminant

Si fa uns mesos des del Diari de Sant Adrià parlàvem de l’herència contaminant del barri de Sant Joan Baptista per trobar-se en una zona antigament industrial, ara la situació es repeteix. Alguns dels terrenys de La Catalana continuen sent contaminants i s’està construint a sobre d’ells. Concretament, dos cadenes de supermercats pensen assentar-se al barri.

Una contaminació, tal i com explica l’Aitor, que no es dona només al sòl.

L’Associació de Veïns i Veïnes, gairebé morta

Temes com les festes del barri o l’oposició als pisos turístics que encara existeixen han aconseguit unir al veïnat. Tot i això, l’AVV no té una presència destacada, ni tan sols té un local en condicions per reunir-se. Una caseta sense electricitat ni cap tipus d’equipament conforma avui aquest local, però es troba en desús.

Tot i això, sembla que l’AVV està ressuscitant aquests dies i el motiu seria una altra polèmica que empitjora la situació de La Catalana.

Acciona i Amazon estrien construint un centre logístic al polígon Montsolís

És el grup municipal d’En Comú Podem el que fa saltar les alarmes per Twitter. Acciona i Amazon estarien construint un centre logístic al carrer Santander: 8.000 m2 en 4 plantes amb 30 tràilers i 2.200 furgonetes al dia que passarien per La Catalana. Un barri que ja no està preparat per acollir aquest volum de vehicles, tal i com demostren algunes de les rotondes dels carrers, fetes malbé per la impossibilitat d’alguns camions de circular-hi.

Segons l’alcaldessa Filo, no es tindria cap constància ni un “input directe” sobre la noticia.

L’Aitor Laiseka resumeix aquesta situació: “Som els esclaus de la necessitat de Barcelona i en 50 anys no ha canviat res”.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure