La Biblioteca Sant Adrià acull una mostra sobre el dibuixant de còmics adrianenc Joan Giralt

23/09/2015 – Aquesta exposició, que es pot visitar fins al 3 d’octubre, ha aconseguit situar a l'autor de còmics adrianenc al seu lloc dintre del panorama artístic de la segona meitat del segle XX.

Aquest setembre, la Biblioteca Sant Adrià acull l’exposició Joan Giralt i Antonio Bernal: fabricants de somnis, organitzada per la Biblioteca Sant Adrià, el Museu de l’Hospitalet, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i la col·laboració de la família de Joan Giralt. L’historiador de l'art i comissari de l'exposició, Jose Luis Muñoz, en el marc de la mostra, a més, va conduir la xerrada Quan Joan Giralt ens va convertir en herois el passat dia 17.

 

Aquesta exposició, que es pot visitar fins al 3 d’octubre, ha aconseguit situar a l'autor de còmics adrianenc al seu lloc dintre del panorama artístic de la segona meitat del segle XX. La manca d'estudis sobre la seva obra havia provocat que algunes de les seves obres fossin atribuïdes a Emili Giralt o que no es coneguessin totes. Joan Giralt i Banús (Badalona 1922 – 2011), va viure a Sant Adrià de Besòs des de 1927. Com a dibuixant va conèixer l’excel·lència amb el desenvolupament de diversos gèneres i temes: bèl·lic, romàntic, humorístic, western, ciència ficció i terror.

 

Els seus primers dibuixos anaven acompanyats dels seus guions. Va presentar uns contes de fades de l’Editorial Hispano-Americana de Ediciones entre els anys 1945 i 1947. L’any 1950 va treballar amb l’Editorial Ricart com a dibuixant i va crear Ardillitas, Cuentos Orientales, Superhombre, Selecciones de guerra, Episodios de Corea i Robinson Crusoe.

 

Altres col·leccions són, entre d’altres: Mark Clayton, El Corsario Audaz (que també es va publicar a França), Robin Hood, Platillos volantes, El pequeño trampero, La guarida, El esquiador, Las ruinas de Newcastel, The One, Legged Crow, Comando, Tiger i les històries esportives de The Blitz Kid en The Hornet. També va il·lustrar Brik (Aventures i viatges) per al mercat francès.

 

De 1960 a 1973 va treballar només per a l'agència Bardon i per a la Thomson escocesa. L’any 1977 retorna al mercat espanyol amb alguns relats breus policíacs per a les revistes Bruguera, com ara Super Mortadelo o Super Pulgarcito.

 

Va publicar fins a cinc adaptacions literàries de J. M. González Cremona per a Joyas Literarias Juveniles de Bruguera: La caza del meteoroAnte la BanderaKerabán el testarudoEl piloto del Danubio i El abismo. Totes elles amb portades del dibuixant Antonio Bernal que també es poden veure a l'exposició. L’any 1994 va acceptar la realització d’una col·lecció de terror per a la Bastexi alemanya i a 1995 va realitzar dibuixos humorístics a la premsa àrab.

 

La Biblioteca Sant Adrià disposa d’alguns exemplars i materials de la seva obra, un fons que, gràcies a l'exposició, s'ha vist ampliat.

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure