Intercanvi de retrets a l’Ajuntament a compte de l’1-O

17/10/2017 – El ple condemna la violència policial durant el referèndum i rebutja reconèixer els resultats, mentre veïns exhibeixen imatges de les càrregues i s’encaren amb el PP.

El ple de l’Ajuntament va viure uns minuts de tensió aquest dilluns a compte del debat independentista, quan alguns membres de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'entitats i forces sobiranistes van exhibir fotografies de les càrregues policials i les ferides patides per alguns manifestants durant el referèndum de l’1 d’octubre com a resposta a la intervenció del grup municipal del PP, que va lloar l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant aquella jornada. Hi va haver intercanvi de retrets entre alguns espectadors i els regidors populars.

 

Va succeir durant la moció presentada per ERC, PDeCAT, Sant Adrià en Comú i MES, també recolzada per la regidora no adscrita Fina López, que reclamava condemnar les càrregues contra manifestants per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a altres municipis i, alhora, assumir els resultats del plebiscit unilateral. La proposta es va aprovar a mitges: la majoria de regidors va rebutjar la violència policial viscuda a algunes poblacions l’1-O i, de la mateixa manera, la majoria va oposar-se a reconèixer els resultats per tal de proclamar la independència en cas de no prosperar una mediació entre el Govern central i la Generalitat.

 

Abans que el partits votessin la resolució, l’ambient es va caldejar quan el regidor del PP Andreu Marín va prendre la paraula. Marín va qualificar d’”impagable” la intervenció dels cossos de l’Estat i, entre crítiques a les seves paraules, els components de l’ANC i partits sobiranistes van desplegar cartells a favor de la República Catalana i imatges de les batusses policials l’1-O. Entre el públic també es va encetar alguna breu discussió.

 

Marín -que es va encarar amb els qui l’increpaven i l’acusaven de mentir dient que no el farien callar- va qualificar la votació promoguda per la Generalitat de “cop contra la democràcia” i va acabar el seu discurs cridant “visca Espanya”. En un instant un pèl encès, un espectador va titllar els populars de “feixistes”; el ‘número u’ del PP, Jesús García Bragado, li va replicar dient-li “mentider”.  

 

“Vivim una situació d’incertesa i, com s’ha vist al ple, de pre-enfrontament”, va opinar l’alcalde, Joan Callau, qui va assegurar que “Catalunya té ara un problema, que no és el govern del PP, sinó la convivència”. “Quan tenim una societat dividida per la meitat, com ho solucionem?”, es va preguntar el dirigent socialista. “Votant!”, van respondre a l’uníson diversos dels integrants de l’ANC presents.

 

En una línia similar a la del PSC, ICV-EUiA va expressar el seu temor a què s’obrin “ferides entre veïns que conviuen tranquil·lament”. Per la seva banda, Ciutadans va recordar les denúncies de violència que els Mossos d’Esquadra van rebre quan el desallotjament dels acampats del 15-M a la plaça Catalunya de Barcelona el 2011 i va recolzar l’acció policial durant la jornada en què el plebiscit, tot i que suspès, es va acabar celebrant.  

 

La moció la va defensar el republicà Toni Vélez, qui va afirmar que, amb els fets de l’1-O, “el Govern espanyol ha demostrat que té un caràcter autoritari feixista” i que “no té prou forces d’ocupació per a Catalunya”, i va comparar la “repressió” contra els partidaris del referèndum amb la dels anys del franquisme i la desfermada pel Govern turc contra els seus crítics. “Si per vostè Espanya és com Turquia, què és Catalunya? Com Kim Jong Un?”, va etzibar el popular Marín, al·ludint al líder dictatorial de Corea del Nord.

 

El PP també va assenyalar a ERC i a les altres forces sobiranistes del ple per haver incitat suposadament a “les seves masses enfervorides” contra la Policia Local el passat 24 de setembre, quan els agents van intentar retirar uns cartells durant un acte a favor de l’1-O a la plaça de la Vila i, davant de l’oposició dels concentrats, van identificar els dos regidors d’ERC i el del PDeCAT, que s’hi van prestar. Els republicans van desmentir que impedissin l’actuació de la Policia Local, alhora que van demanar que s’investigui l’actuació d’un dels agents aquell dia.

 

Amb els únics vots en contra de Cs i PP, el ple va acordar solidaritzar-se “amb els municipis afectats pels danys provocats per la violència policial” i els ferits, així com exigir al Ministeri d’Interior el rescabalament dels costos pels desperfectes causats per la irrupció als locals de votació i demanar responsabilitats als càrrecs polítics que van dissenyar un operatiu que l’Ajuntament considera que va suposar una “vulneració dels drets humans”. Per contra, PSC, Cs, ICV-EUiA i PP van tombar que s’acceptessin els resultats de l’1 d’octubre com a vinculants.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure