Gloria castiga Sant Adrià: tancament d’equipaments municipals, classes suspeses i el riu Besòs desbordat

 

 

Ja es venia anunciant el cap de setmana. El dissabte 18 de gener s’anunciava a través dels diferents serveis meteorològics l’arribada de l’autèntic hivern a Catalunya, amb fortes precipitacions i episodis continuats de vent, especialment a les zones de mar. També s’alertava, com a complement, de la baixada de les temperatures, que donaria lloc a valors per sota del que correspondria per l’època de l’any. Els models meteorològics a mitjà termini finalitzaven l’alerta indicant que aquesta situació es mantindria fins el dijous 23 de gener, quan la depressió s’aniria afeblint. I Gloria va arribar.

 

 

El temporal ja va començar a deixar-se notar a Sant Adrià el diumenge 19 per la nit, ocasionant les primeres destrosses: palmeres caigudes a la zona de la platja, contenidors desplaçats a causa del fort vent que obstaculitzaven la vorera i arbres caiguts en alguns dels parcs infantils de la ciutat, com el situat al Passeig de la Rambleta. L’endemà, el temporal va créixer, fent caure la tanca que envolta el MhiC, així com també alguns senyals de trànsit. Els Bombers informaven a aquest Diari d’un total de 4 avisos que, afortunadament, no van ser cap incident greu.

 

 

Al llarg d’aquest dilluns, però,  l’Ajuntament ja va anunciar diferents mesures: per una banda, el tancament del Poliesportiu Marina-Besòs i del camp de futbol José Luis Ruiz Casado per precaució i, per altra banda, l’alcalde Callau també anunciava el tancament dels centres pel dimarts 21 de gener “com a mesura de seguretat pel fort temporal i de les previsions metereològiques tan desfavorables”.

 

 

Va ser el mateix dilluns quan va saltar una alarma, concretament a les 17h: el consistori i la Policia Local alertaven que una persona podria haver caigut a la desembocadura del riu per haver estat fent fotografies des de l’espigó. Passada 1 hora, fonts de la Policia Local informaven a aquest Diari que el dispositiu de cerca continuava activat, però que no hi havien novetats. Els Mossos d’Esquadra, per altra banda, declaraven també a aquest Diari que, amb Salvament Marítim i els Bombers, estaven buscant a aquesta possible persona ja que un testimonihauria vist la caiguda, “tot i que no hi ha cap denúncia de desaparició i no s’ha contrastat”, asseguraven. La cerca, finalment, va acabar al final del dia, quan la llum se’n va anar i no es va reprendre al dia següent, qualificant aquest episodi com a una falsa alarma.

 

 

Afectacions a la teulada del Marina-Besòs

 

Malgrat aquesta falsa alarma, el dilluns no acabava aquí. Sobre les 19h de la tarda, l’Ajuntament informava que el sostre del Marina-Besòs havia patit afectacions i que els Bombers i la Guàrdia Urbana es trobaven treballant. El resultat final va ser el despreniment d’una bona part de la teulada del poliesportiu que, encara actualment, en el moment de tancar aquesta edició, es troba reparant-se.

 

Joan Callau, a més, també suspenia les activitats previstes a l’aire lliure pel dia següent, així com el mercat de cada dimarts.

 

Durant tota la jornada del dimarts, els incidents es van tornar a repetir: arbres tombats, senyals derrocats, contenidors desplaçats… però el debat es va centrar en el riu Besòs, ja que aquest començava a veure créixer el seu cabal a una velocitat vertiginosa. A les 21h, l’aigua ja es va sortir dels seus límits, arribant a la zona del carril bici.

 

El dimecres, 22 de gener, ja semblava que només quedava aguantar l´últim envit. Finalment, el riu Besòs es va desbordar totalment, arribant gairebé a l’alçada del Passeig i els adrianencs i adrianenques van rebre una trista notícia: el cos d’un home era trobat sense vida al Carrer de la Platja. Segons els Mossos, es descartava totalment que la causa de la mort hagués estat el temporal, així com tampoc “hi ha indicis de criminalitat”. Tot i això, diversos mitjans han afirmat que aquesta va ser la primera víctima mortal de Gloria a Catalunya, malgrat el testimoni de la policia.

 

Els serveis de neteja han treballat 3 dies intensament

 

Un total de 3 dies, per tant, en què els serveis de neteja de la ciutat han treballat durament per poder solucionar els problemes que Gloria ha portat. Membres del govern de l’Ajuntament també han col·laborat en algunes tasques, com en la neteja de la Platja del Litoral, així com també grups de voluntaris i voluntàries.

 

Gloria ha retornat plàstics de fa més de 40 anys

 

Malgrat els danys a equipaments municipals i al mobiliari urbà, el pas de Gloria no va deixar únicament la seva petjada en aquest àmbit. 

 

El temporal ha tornat a les platges catalanes el que els humans portem llançant al mar durant anys: entre les deixalles que s’han trobat a les costes s’han observat envasos de plàstic, alguns gairebé intactes, de productes que es van deixar de vendre fa 3 o 4 dècades i que, des de llavors, contaminaven el mar. Les imatges d’aquestes troballes han inundat les xarxes socials i diverses organitzacions ecologistes han denunciat l’incivisme de la ciutadania.

 

Milers d’incidents i milions d’euros en desperfectes

 

Després de fer una primera valoració parcial, es pot concloure que el pas de Glòria per la península ha provocat uns costosos danys materials  que superen els 70 milions d’euros. S’espera que en uns 4 mesos es pugui pagar la major part de la factura i la resta, en el menor temps possible.

 

L'Ajuntament de Barcelona ja va fer una primera valoració de danys, que està completant, de 12,5 milions. En aquesta ciutat la borrasca va afectar especialment les platges, el port esportiu i les infraestructures viàries, i ha demanat al Govern que declari la ciutat zona greument afectada per una emergència. En un comunicat, el govern municipal va assenyalar que els principals estralls van ser en el litoral degut al fort onatge i al vendaval, que en el cas de Sant Adrià, se’n va emportar la teulada del Marina-Besòs.

 

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure