Els riscos cardiovasculars i la salut mental, principals reptes a abordar pel futur Pla de Salut

Els factors de risc cardiovascular (obesitat, tabaquisme i manca d’habitats alimentaris) i els problemes de salut mental, que afecten en especial a dones majors de 40 anys, joves i persones grans, són els principals problemes de salut dels ciutadans de Sant Adrià que haurà d’abordar l’ajuntament en el futur Pla de Salut, ara que té sobre la taula una exhaustiva diagnosi per dissenyar els reptes de ciutat en matèria de salut i benestar

En la Diagnosi de Salut han participat l’ajuntament, els Equips d’Atenció Primària dels CAP Doctor Barraquer i la Mina, i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. A partir de dades estadístiques de caràcter demogràfic, econòmic, socials, mediambientals i de salut; i d’entrevistes grupals s’ha pogut establir el perfil poblacional de Sant Adrià, quines són les principals patologies i els problemes i necessitats de la ciutat relacionats amb la salut i el benestar.

«La diagnosi ha permès tenir una visió global de la salut de les persones i dels diferents elements determinants sobre la mateixa (entorn, educació, habitatge, treball…) que tindrà la seva continuïtat al Pla de Salut. Marca les línies estratègiques amb la implicació dels àmbits polític, tècnic i de la ciutadania», explica la directora de la diagnosi, Marta Vilanova, directora científica d’Amb Salut.

Obesitat a edats primerenques

L’obesitat i el sobrepès, ja des d’edats primerenques, és el principal problema de salut entre els nens de 6 a 12 anys, en especial entre la població de la Mina i la resta de barris que es visiten a l’Àrea de Salut Bàsic de la Mina, amb índexs molts superiors als de la mitjana de Catalunya. Concretament, un 23,4% de nens d’entre 6 i 12 anys pateixen obesitat, deu punts per sobre del percentatge al conjunt de Catalunya (13,2%).

Segons dades de 2020 de l’Institut Català de la Salut (ICS), l’obesitat és el tercer diagnòstic principal a l’ABS la Mina (24.50%) entre els majors de 15 anys per darrere de les malalties de les dents i les genives (31,81%) i dels trastorns d’ansietat, angoixa i estat ansiós (26,40%); mentre que els tres principals diagnòstics a l’ABS Doctor Barraquer són les alteracions del metabolisme lipídic (22,80%), les malalties de les dents i les genives (21,20%) i l’obesitat (19,40%).

L’altre gran cavall de batalla a abordar són els problemes mentals. La diagnosi destaca que si s’analitzen de forma conjunta les dades de trastorns d’ansietat i angoixa amb la de depressió, la salut mental passaria a ser la principal causa de morbiditat atesa, amb percentatges molt superiors en dones.

 Principals condicionats

Les entrevistes grupals van permetre identificar de primera mà els principals problemes que té la ciutat que afecten directament a la salut i el benestar, així com establir les necessitats per la seva millora en el futur. La contaminació ambiental, la insalubritat dels carrers, les persones grans que viuen soles, la manca d’hàbits de salut i l’entorn desfavorit van ser els principals punts assenyalats pels entrevistats.

A aquests, cal afegir qüestions estructurals com la precarietat laboral, l’accés a l’habitatge i l’atur, mentre que pel que fa als serveis, els ciutadans troben a faltar places públiqúes de residències.

Marta Vilanova recomana en aquest sentit a l’ajuntament que «continuï treballant per reduir les desigualtats socials i els problemes més estructurals, posant una mirada de gènere en les seves actuacions i tenint present les necessitats detectades pels veïns i les veïnes, i també pels professionals».

L’alcaldessa, Filo Cañete, va dir que el Pla de Salut ha d’abordar «la salut comunitària des d’un vessant integral, tenint en compte tots els aspectes que condicionen la salut física i mental com són els hàbits, l’alimentació, l’esport, l’espai públic… perquè el benestar de les persones depèn de molts factors».

Sant Adrià té una població de 37.447 persones que «s’està envellint des de fa 40 anys», segons la diagnosi, on la majoria de gent té entre 40 i 50 anys. La ciutat té tants menors de 15 anys com majors de 65 anys, un 17% en ambdós casos.

Llegeix aquí la Diagnosi del Pla de Salut: https://www.sant-adria.cat/sant-adria-per-temes/alcaldia/documents/diagnosi-pla-de-salut

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,569SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure