Els poliesportius travessen els mesos més complicats des que van obrir

27/01/2017 – La clausura del Marina Besòs, unit al llarg tancament del Ricart i les dificultats del CEM Besòs, sotmet els pavellons a debat.

La pràctica de l’esport a la ciutat travessa mesos difícils a la ciutat, amb un poliesportiu tancat i un altre parcialment a hores d’ara. La clausura del Marina Besòs des de l’octubre per la seva situació deficitària (i a l’espera de què reobri abans que acabi març) ha vingut a agreujar el diagnòstic sobre els equipaments municipals, afectats des de 2014 pel tancament de la piscina del Ricart. Alhora, el CEM Besòs ha superat aquest mes una situació crítica al jutjat, a l’evitar la liquidació de l’empresa que gestiona la concessió –en concurs de creditors a causa dels deutes- i que hauria comportat baixar la persiana d’una instal·lació esportiva més.

 

Mentrestant, el Pla Director d'Esports de Sant Adrià, que pretén posar les bases per al desenvolupament de les polítiques esportives municipals fins al 2023, acaba de cuinar-se al forn de l'Ajuntament. A l'espera de que s'incloguin les darreres aportacions i s'extreguin les conclusions finals, el Diari de Sant Adrià ha tingut accés a l'estudi, que projecte una diagnosi i una fotografia de la situació local en l'àmbit esportiu.

 

Si bé considera que hi ha un repartiment equitatiu d'instal·lacions a totes dues bandes del riu, l'informe també subratlla en diverses ocasions que hi ha una necessitat de millora dels recintes esportius, “especialment les instal·lacions d'aigua”. També assenyala la manca d'una pista d'atletisme i recorda que hi ha un projecte de camp de rugbi aturat a la zona de La Catalana.

 

Per sobre de la mitjana en metres quadrats de piscines

 

Amb la piscina Ricart, Sant Adrià disposa de 86 metres quadrats de làmina d'aigua per cada 1.000 habitants, quan la mitjana es troba en uns 41. Tot i sense Ricart, diu l'estudi, la ciutat encara es trobaria per sobre de les xifres habituals, amb 57. De la quinzena de municipis d'entre 25.000 i 50.000 habitants analitzats, només dos, a banda de Sant Adrià, superen els 50 metres quadrats de làmina d'aigua per miler d'habitants.

 

En aquest sentit, l'anàlisi deixa molt clar que hi ha una demanda de reobertura de la piscina del Ricart “com a espai de pràctica esportiva de proximitat per a la ciutadania”, especialment gent gran, i també de la possibilitat de llogar els pavellons del recinte. Piscines a banda, el pla director afirma que els metres quadrats d'espais esportius sí es troba en la mitjana habitual.

 

Quant a inversió, la cosa canvia. Si bé la despesa corrent per habitant es troba en 80,4 euros, lleugerament per sobre de la mitjana, establerta en 77,7 euros, la comparativa d'inversió esportiva està molt per sota. Sant Adrià, diu el pla director, reserva un 3,3% de la inversió municipal total en l'àmbit esportiu, quan la xifra mitjana de la dotzena de localitats comparades és de l'11,8%. És la cinquena localitat que menys inversió hi dedica; un fet que s'accentua si es té en compte que, com hem dit, és la ciutat amb més metres quadrats de piscina per habitant.

 

El Marina Besòs, possible afectació pel desenvolupament del litoral

 

Un dels punts que crida l'atenció de l'estudi és l'avís que posa sobre la taula pel que fa al Marina Besòs, tancat a dia d'avui. El pla assenyala que el front litoral és “l'únic espai de creixement i de reserves de sòl del municipi”, i que el “pla urbanístic especial del litoral pot afectar” a la instal·lació i al camp de futbol Ruiz Casado. En qualsevol cas, considera que el Marina Besòs té “potencial de creixement en abonats” i una “situació privilegiada amb un gran atractiu”. No obstant, sí remarca la “necessitat de reformes”.

 

Tot i que encara clausurat, el convuls context al Marina Besòs comença a calmar-se progressivament. Com a mínim en l’àmbit laboral. Després de pràcticament quatre mesos sense cobrar, la quarantena de treballadors del poliesportiu, que no percebien el seu sou habitual, han aconseguit sortir de la extraordinària situació administrativa en la qual tampoc podien acollir-se a l’atur. Aquestes darreres setmanes, la plantilla ha pogut accedir a la pensió per desocupació. Més enllà, les tres denúncies interposades contra Gimesport per CGT, CCOO i un grup particular de treballadors continuen el seu curs.

 

Una “inversió destacada” per reobrir el Ricart

L'informe detecta que cal una “millora de confort” i en “quantitat de vestidors” al Ricart, del qual planteja que “la reobertura de la piscina requeriría una millora d’espais i remodelació de vestidors”. L’Ajuntament va reservar un milió d’euros per refer el malmès vas de la piscina del Ricart i acondicionar-lo de nou perquè recuperés l’activitat el 2016, però no es van gastar. El dictamen adverteix que la reapertura comportaria una “inversió destacada i no es garanteix un resultat d’equilibri en l’explotació”.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure