El govern local es declara en contra de ‘gratacels’ davant de les Tres Xemeneies

El govern de Sant Adrià es declara contrari a què s’aixequin blocs d’11 a 16 plantes des del riu fins davant mateix de les Tres Xemeneies, un projecte pel qual encara no hi ha data. “L’excés d’alçada ens fa mal als ulls i no ens acaba d’agradar”, diu l’alcalde, Joan Callau. El Pla Director Urbanístic (PDU) per edificar al voltant de l’antiga central, traçat per la Generalitat, es troba aturat a l’espera de què el Consorci del Besòs organitzi un procés participatiu obert a la ciutadania, provocat per les discrepàncies que ha causat l’esbós; en tot cas, ni el Consorci ni l’Ajuntament es plantegen que la construcció de pisos es sotmeti a discusió. La Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies s’oposa a que s’alcin habitatges, mentre que ambdues institucions pensen que renunciar-hi impediria finançar l’obertura de nous carrers i urbanitzar-los, entre altres despeses.
“Aquesta proposta només té una cosa dolenta, que són les alçades”, sosté Callau, que apunta que és efecte de què “el 82% sigui espai públic”. “Fa que l’espai per construir quedi comprimit”, indica el batlle, que afirma que l’Ajuntament i el Consorci estudien “diverses solucions”. 
En tot cas, sosté que “per sota d’un determinat nombre de metres quadrats, l’operació no és viable”. L’alcalde no veu desproporcionat que es construeixin 1.719 habitatges entre el Besòs i la tèrmica, que comportaria que s’afinquessin uns 4.300 veïns nous a la ciutat. “No és cap animalada, partíem de propostes amb més de 3.000 pisos”, addueix Callau. Queda per concretar quins equipaments s’hi fan i, abans de les obres, cal descontaminar els terrenys.
La gerent del Consorci, Carme Ribas, assenyala que la densitat i les alçades dels blocs s’han de debatre amb la ciutadania abans de què el PDU s’aprovi. “Tots estem d’acord per intentar paliar l’efecte aquesta edificabilitat”, diu la gerent sobre el projecte, on també prenen part els ajuntaments de Barcelona i Badalona. Admet que la discusió s’entaula al voltant dels habitatges que es requereixin per a generar plusvàlues que sufraguin els costos d’urbanitzar la zona, on també es contemplen places hoteleres, oficines i unes 12 hectàrees de zones verdes.
Es planifica que un 51% del terreny es destini a activitat econòmica. Per a Ribas, incrementar més l’espai per negocis en detriment del nombre de pisos podria fer que “costés més tancar que l’operació es financiï”. En tot cas, la gerent no descarta que, “si es troben solucions per fer-ho”, s’acordi al procés participatiu reduir l’edificabitat. “Però el que no tindria sentit és plantejar coses inviables”, contraposa, en referència a la possibilitat de què els ciutadans i les entitats que participin de les deliveracions s’oposin a alçar pisos. 
La platafoma és contrària al “un nou barri” a les 30 hectàrees que van del Besòs a la tèrmica. “Sant Adrià no pot tenir com a solució habitual el que ens ha portat a la crisi: edificis i edificis, que portaran ‘gentrificació’, encariment dels lloguers i massificació d’espai”, diu José Luis Muñoz, membre de l’entitat, “s’ha de donar servei a la població i, si posem 1.700 habitatges amb més de 4.000 veïns, Sant Adrià no ho podrà mantenir”. Ja hi va haver un procés participatiu al 2016, del qual la plataforma qüestiona que les conclusions quedessin condicionades per documents previs que assenyalaven la necessitat d’atraure inversors privats i, en conseqüència, de construir-hi habitatges.
 
Continua la incògnita
Al centre de l’operació sobre el futur de la franja litoral queda per resoldre què es fa amb les xemeneies. De moment, no hi ha inversors ni cap operació amb finançament públic per donar-los un nou ús, diu Callau. 
“No hi ha cap nòvio, i fa temps que no n’hi ha hagut”, assegura l’alcalde, que sosté que si es tingués clar què s’ubicarà a l’esquelet de les torres i la sala de turbines “ajudaria molt“ a accelerar com es reconfigura la zona. Afegeix que, per ara, tampoc s’han tramitat projectes per construir al voltant.
Dins del proper procés participatiu, el debat sobre les Tres Xemeneies “serà un tema clau“, indica Ribas. El Consorci perfila què es podrà decidir en els debats, on es planteja també tractar sobre les alçades i densitats dels immobles i quin tipus de comerços i negocis s’han d’instal·lar, entre altres.
El Consorci ha encarregat infomes de viabilitat econòmica sobre el projecte per presentar-los durant el procés participatiu, que no es convocarà fins que els estudis s’enllesteixin. “Volem explicar els números, quines alternatives hi hauria i com es pot rebaixar edificabilitat“, diu Ribas.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure