El Consorci del Besòs treu pit de vuit anys de gestió i d’inversió a Sant Adrià

29/5/2013. Ha invertit 73 milions a la ciutat en aquest temps… però ara no troba diners per construir el pont sobre la Gran Via, en el Besòs

El Consorci del Besòs ha iniciat aquest 2013 una nova etapa amb l’ampliació de l’àrea d’actuació i dels seus membres, doncs als ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià se sumen ja els de Montcada i Santa Coloma. Així, si fins a l’any passat el treball del Consorci s’havia concentrat en el marge dret del riu al territori de contacte de Barcelona i Sant Adrià, ara la seva gestió tindrà com a eix d’actuació tot l’entorn del Besòs.

El Consorci va néixer en 1998 amb l’objectiu de dur a terme les actuacions urbanístiques necessàries per a la celebració del Fòrum 2004. Tant aquest esdeveniment com la gestió del Consorci van aconseguir “la transformació més important del territori adrianenc en la seva història recent”: el riu Besòs va passar de ser una claveguera a convertir-se al parc fluvial d’ús públic del que gaudeixen avui més de mig milió de persones a l’any; es va recuperar la façana marítima del municipi, amb el port esportiu i el Parc de la Pau; es va millorar la connexió de la ciutat amb els municipis de l’entorn amb un nou pont sobre el riu per on passa el tramvia, i es va impulsar el pla del nou barri de la Catalana, entre altres actuacions.

Ara el Consorci tanca una etapa (2005-2012), en què la seva gestió “ha millorat substancialment el municipi”, i ha aconseguit inversions públiques i privades per finançar obres a la ciutat que l’Ajuntament no hauria pogut assumir amb el seu pressupost. Una mostra d’això és que en aquests vuit anys les inversions públiques a través del Consorci a Sant Adrìa sumen 73 milions d’euros, mentre que l’aportació del consistori en aquest mateix període no ha arribat als 2 milions. Les principals actuacions, entre unes altres, que ja han finalitzat són la reurbanització de l’avinguda Sant Ramon de Penyafort, la urbanització de l’entorn dels habitatges de Via Trajana, la recuperació mediambiental de la desembocadura del riu o l’adquisició de cinc habitatges en La Catalana per al reallotjament d’algunes famílies. A més, el Consorci segueix treballant i invertint en grans projectes, com en els treballs previs per a la construcció del Campus Diagonal Besòs i les obres de fonaments i estructures sota rasant de cinc edificis del futur Campus. No obstant això, altres projectes iniciats o projectats estan ara paralitzats per falta de recursos, tal i com va explicar fa uns diez el gerent d’aquest ens, Antoni Ollé: el cas més destacat és la cobertura mitjançant un gran pont de la Gran Via, entre Extremadura i Sant Ramon de Penyafort, en el Besòs. També per aquest motiu està en el calaix un antic projecte de construcció de passarel·les sobre el riu, sobretot a l’altura de Santa Coloma.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure