El 2015 comença amb la variació d’alguns preus i la reducció de la T-10

02/01/2015 – La congelació del preu dels transports i la baixada de la T-10 són les notícies més destacades; l'aigua s'apuja prop d'un 2,5% a l'Àrea Metropolitana.

Els preus dels serveis bàsics comencen aquest 2015 amb comportaments desiguals i amb algunes incògnites. El canvi més destacat i del que més es parla és la congelació del preu del transport públic i la rebaixa de la T-10 d’una zona, la targeta més utilitzada pels usuaris, que, després d’una reducció del 3,4%, tornarà a estar per sota dels 10 euros.

 

L’evolució del preu de la llum és, de moment, desconeguda. Recordem que amb l'última reforma del govern espanyol és el mercat majorista el que fixa el preu del consum, i ho fa diàriament. Abans era el Ministeri d'Indústria el que en feia una revisió trimestral. L'única previsió oficial que hi ha és un informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, que, a través d’una projecció del desenvolupament del sistema al 2014, avança que el preu de l'electricitat podria pujar més d'un 12% aquest 2015.

 

També l'aigua serà més cara. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'apujarà un 2,47% el 2015, segons ha decidit en ple el govern metropolità. Això afecta els vint-i-tres municipis –entre els quals hi ha Sant Adrià– que reben servei de l'empresa publicoprivada Aigües de Barcelona.

Pel que fa al gas, baixarà entre un 3 i un 3,5%, segons les empreses comercialitzadores, com a conseqüència directa de la baixada del preu del cru. Tot i això, estem a l'espera de la decisió oficial del Ministeri d'Indústria. El preu del butà queda congelat al primer trimestre. El preu de la bombona de butà no podrà pujar més de 17 euros amb 50 cèntims fins al març del 2015.  A partir de llavors, s'esperen canvis.

 

Els peatges es mantenen.

 

El 2014 ha acabat, a més, amb una nova baixada de l’Índex de Preus de Consum (IPC), després de tancar desembre amb un descens en la taxa anual del 1,1%, provocat, bàsicament, per l’abaratiment dels carburants. Des de fa setmanes, el gasoil es pot trobar per un preu que ronda l’euro el litre.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure