16 dones i 46 infants, reallotjats fora de Sant Adrià per violència masclista

La violència de gènere és una xacra persistent a tota la societat. L’assassinat d’una noia de 30 anys, Kenia, a mans del seu company sentimental durant l’últim dia del Nadal a La Mina va ser un testimoni colpidor de què Sant Adrià tampoc està lliure de maltractaments masclistes, que l’any passat va provocar la mort de 51 dones a Espanya, vuit d’elles a Catalunya, segons dades de la Delegació del Govern central per a la violència de gènere. D’acord als mateixos registres, el nombre de dones que han perdut la vida per agressions de les seves parelles o ex parelles fins a mitjans de juny puja a 13 al conjunt de l’Estat aquest 2018, una d’elles a Catalunya.

 

Veïnes de Sant Adrià han hagut d’abandonar la ciutat en els darrers mesos també a causa de l’amenaça de seguir patint agressions dins de la llar. Els serveis socials de l’Ajuntament informen que, durant 2017, es va haver de facilitar com a solució d’urgència davant de casos de maltractaments la sortida a 16 dones a pisos que un servei extern disposa fora del municipi i amb el qual el Consistori manté un conveni. Són habitatges d’estança provisional mentre l’Ajuntament gestiona, si s’escau, una plaça en una casa d’acollida. Totes aquestes llars es troben fora de Sant Adrià.

 

Els fills són les altres víctimes de la violència de gènere i el desarralament. L’Ajuntament xifra en 46 nens i nenes els que es van haver de mudar amb les seves mares al llarg de l’any passat als pisos que se’ls van concedir per urgència. Les xifres superen els resultats amb què es va tancar 2016: llavors, van ser 14 dones i 16 menors els que es van reallotjar a habitatges fora de Sant Adrià per posar distància amb els seus agressors.

 

L’any passat, els serveis socials municipals van atendre 152 casos que tenien a veure amb algun tipus de violència familiar. “La major part per violència masclista, però alguns d’ells poden ser violència contra els fills“, puntualitzen a l’Ajuntament. El Centre d’Informació i Orientació de la Dona (CIOD) és l’altre receptor municipal de possibles casos d’agressions i maltractaments. En el seu cas, va rebre “102 dones que van patir algun tipus de violència masclista” l’any passat, calcula l’Ajuntament. “702 visites que es van fer tenien a veure amb aquest problema”, afegeix.

 

Els Mossos d’Esquadra van registrar 42 casos de maltractament a la llar a Sant Adrià a 2017; les magnituds són similars a les de l’any anterior, quan en van conèixer 41. La policia catalana informa que a l’últim any es van cometre nou agressions sexuals a la ciutat; a 2016 havien estat dos. Alhora, es van perpetrar tres fets que s’imputen com a abusos sexuals (van ser dos a 2016). Les víctimes d’agressions a mans de la seva parella disposen de dos números de telèfon d’atenció gratuïta, el 900 900 120 i el 016.

 

El Consell de la Dona, al teu servei

 

 

El protocol d’actuació a Sant Adrià de Besòs davant qualsevol violència de gènere es troba sota control al Consell de la Dona, l’òrgan consultiu i de participació que integra i recull la pluralitat de grups i opinions de la ciutat en l’àmbit de la dona i la igualtat de gènere.

Segons relata Irene Aldabert, exregidora de Polítiques d’Igualtat i membre del Consell de la Dona, el pes més important davant la concienciació del maltracte es troba en “la comunitat”. Per aquest motiu, es realitzen xerrades a instituts del municipi com el Manuel Vázquez Montalbán o La Mina per educar en valors.

 

 

Protocol de Festa Major

Així mateix, i des de la Festa Major de l’any 2017, el Consell de la Dona va iniciar l’implementació d’un protocol de prevenció i d’actuació per evitar els abusos, amb un manifest previ a l’inici de les festes, punts d’informació i una campanya de sensibilització. El protocol de Poble Sec i Gràcia, barris pioners en aquest aspecte, van servir de guia. D’altra banda, Sant Adrià disposa de llars per dones i nens maltractats però sempre es traslladen fora del municipi, “de l’entorn de risc”, afirma l’exregidora. Tot i que la ciutat disposa d’un bon servei d’actuació, la Diputació de Barcelona a posa a disposició dels municipis un servei tècnic de professionals

 

Les víctimes d’agressions a mans de la seva parella disposen de dos números de telèfon d’atenció gratuïta, el 900 900 120 i el 016.

 

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure