La Generalitat aposta per les Tres Xemeneies per un ‘hub’ tecnològic

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, van acordar el 19 de gener la incorporació de la Generalitat al Consorci del Besòs, primer pas per transformar l’àrea de les Tres Xemeneies en un ‘hub’ digital i audiovisual de referència al país. Colau va recordar que el Besòs és un territori que fa anys que reclama que se’l «prioritzi» i que aquest acord suposa un «punt d’inflexió» per impulsar-lo des del punt de vista econòmic i social. «És l’hora del Besòs i estem contents perquè es fa realitat una demanda històrica», va afegir.

Al seu torn, Jordi Puigneró va celebrar que la Generalitat passi a ser «impulsora» i no només espectadora d’un projecte que també «és de país». L’alcaldessa de Barcelona va insistir que l’entrada de la Generalitat al Consorci del Besòs servirà per impulsar l’àrea del Besòs fent valdre les seves potencialitats, també va assenyalar que ha de servir per donar resposta a l’emergència social que es viu en diverses zones de la llera del Besòs, com va quedar demostrat amb la mort de dues persones en una barraca per inhalació de fum en unes barraques al costat del riu a Montcada i Reixac, a principis de gener.

Cañete celebra la incorporació de la Generalitat 

Un cop conegut la notícia, l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, va assegurar que l’interès de la Generalitat per l’àmbit de les Tres Xemeneies ajudarà a «revertir situacions» que es donen actualment a l’entorn del Besòs. Aquesta és, de fet, la «primera premissa» que posa l’alcaldessa, que les accions de desenvolupament econòmic siguin «tractores» de canvis també en l’esfera social.Igualment, Cañete celebra la participació de la Generalitat a un Consorci que, segons l’alcaldessa, s’estava «diluint» en els darrers temps. «Quin millor reforç que hi entri la Generalitat», exclama. Des de Sant Adrià esperen que properament se’ls puguin explicar els detalls del que significa aquesta integració, ja que no en van tenir coneixement fins gairebé el mateix dia.

Entitats del Besòs reclamen més concrecions al projecte

La manca de concrecions sobre com ha de ser i que ha d’implicar aquest acord genera dubtes a la Plataforma per a la conservació de les Tres Xemeneies i també a la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs. Els primers demanen que l’anunci sigui palpable i que permeti repensar el planejament urbanístic de tot l’entorn. La coordinadora veïnal, per la seva banda, demana que se’ls tingui en compte a l’hora d’impulsar la transformació del territori i reclama que més enllà de la transformació econòmica també es treballi per a la transformació social dels barris més deprimits. La Plataforma per la conservació de les Tres Xemeneies veu amb escepticisme l’anunci: «Massa cops hem assistit a anuncis per millorar el Besòs que han quedat en res». A més, demanen que més enllà del projecte del ‘hub’ audiovisual, la incorporació de la Generalitat serveixi per «repensar el planejament urbanístic» de la zona.  En aquest sentit, l’entitat subratlla que l’actual Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies no és positiu per al territori perquè implica la construcció de prop de 2.000 habitatges «en una zona inundable, mediambientalment sensible, molt contaminada i encerclada de barreres, com la via del ferrocarril, el port de Badalona i el propi riu».

Què sabem del projecte?

Les 100 hectàrees de les tres xemeneies es volen convertir en el futur hub digital i audiovisual de Catalunya. La Generalitat ha escollit aquest icònic espai del litoral barceloní per ubicar-hi un pol d’atracció de talent i d’empreses d’aquest sector amb el qual Catalunya vol ser capdavantera. La zona de les tres xemeneies de Sant Adrià del Besòs és una de les últimes peces del litoral català postindustrial que queden per decidir-ne els usos amb aquest hub digital i audiovisual, aprofitant el simbolisme icònic de les tres xemeneies en l’skyline.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,579SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure