Club d’Escacs Sant Adrià: 60 anys de partides al tauler

El Club d’Escacs Sant Adrià (1962) és de les entitats esportives més longeves de la ciutat. La segona després del Club Esportiu Sant Gabriel (1960) i aquest 2022 tornarà a arrodonir un aniversari.

Durant aquests 60 anys de vida i d’història, el club d’escacs ha superat una dictadura, la transició i més d’una desena de diferents seus socials a la llera dreta del riu Besòs. Els orígens del Club d’Escacs es troben al barri de Sant Joan Baptista, i més concretament al bar Bilbao.

Raül Mínguez, Isaac Domínguez, Maurici Tarragó, Amador Rodríguez o Mharta Fierro són algunes de les referències al club i amb més projecció durant les sis dècades de l’entitat.

Per conèixer més en profunditat l’actua context del club i la seva història, parlem amb l’actual president, Juan Molinero, i el president honorífic – i també expresident – Miquel Tarragó.

Quins són els orígens?
El Club va néixer amb un grup d’amics que jugaven als escacs al bar Bilbao de Sant Joan Baptista i teníem la referència del Club d’Artigues. El primer nom va ser ‘Club de Ajedrez y Excursionismo Sant Juan’, per què tothom era de la barriada de Sant Joan. De mica en mica vam anar creixent i buscant nous joves per sumar nous equips. Jugar en un bar no és fàcil i no va ser fàcil disposar d’un local social. A més a més, vivíem a la dictadura i no era fàcil trobar associacions socials. Hem jugat al bar Bilbao, a l’Ateneu Adrianenc, a l’Ajuntament, al Casal de la Dona, a la Biblioteca, al Casal de Cultura…hem jugat a tants espais que es perd la memòria…

Quina recomanació feu a una persona que mai ha jugat i vol començar?
Home, a les xarxes socials hi ha molts vídeos, però la millor manera de conèixer l’esport és anar a un club. En aquest moment és una persona la que t’ensenya i pots preguntar els dubtes. Els clubs som els grans desconeguts. Nosaltres fem classes per als joves. Ensenyem a moure les peces i a saber la tàctica.

L’edat és una experiència al món dels escacs?
Quan una persona comença de més jove, el recorregut és més gran. A partir dels 9 – 10 anys és quan es pot començar a jugar. Un pare i un fill poden començar a jugar alhora, però arribarà un moment que el pare no podrà créixer més i el fill encara tindrà més recorregut i aprenentatge.

Quines modalitats hi ha?
Hi ha partides ràpides, semiràpides i lentes. Hi ha partides que es juguen en un minut, que és una bogeria, i d’altres que poden superar l’hora de joc. Aquestes són les lentes. Nosaltres juguem aquesta modalitat, que és la modalitat al Campionat de Catalunya. Hora i mitja i trenta segons per jugada.

Quin és el target del club?
No tenim una edat molt concreta. Tenim un target força repartit. Tenim joves que formen part del planter i socis que són més experimentats. El més important és que sempre hi hagi joves.

De quina manera s’organitzen les classes?
Els dimarts i els dijous fem una hora i mitja a la nostra seu, que la tenim al Poliesportiu Ricart, i els dissabtes depenen de la predisposició i disponibilitat dels nens. Intentem que qualsevol soci pugui tenir el nivell per poder fer les classes.

Quants socis teniu?
Ara mateix, tenim uns 50 socis, aproximadament. La majoria dels nostres afiliats juga competició. Amb la pandèmia hem perdut ritme de competició. Tenim un bon planter, però perquè el nivell sigui millor i es pugui mantenir, hem de jugar competicions i partides. El nivell competitiu que s’ha après es perd i s’ha de tornar a recuperar.

Creieu que us coneix bé la gent?
Hi ha molta gent a Sant Adrià que no sap que a la ciutat hi ha un club d’escacs i ens ha conegut gràcies a les exhibicions o partides que hem fet a la Festa Major o Adrilàndia. Som un esport que no crida sovint l’atenció. Quan hi ha un Campionat del Món o alguna competició important, llavors és quan hi ha creixement.

Com s’aconsegueix un bon nivell?
En el nostre cas, cada jugador té el seu propi nivell, però volem que cada soci intenti millorar el seu nivell i s’apropi al del club.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,580SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure