ZBE: comencen les multes a cotxes vells i contaminants

 

Des del passat 1 de gener els cotxes més contaminants ja no poden accedir a Barcelona i aquest dimarts comencen les sancions. De fet, aquests cotxes no podien circular dins de l’anomenada zona de baixes emissions, una àrea de 95 km2 que també afectarà a municipis propers com Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

Les sancions i multes s'havien de produir a partir del dia 1 d'abril però la pandèmia del coronavirus i l'estat d'alarma va obligar a posposar-ho fins aquest dimarts 15 de setembre.  Així doncs, de dilluns a divendres, laborables, de 7 del matí a 8 del vespre, els cotxes que no disposin del distintiu de la DGT no poden entrar a la ZBE. 

A qui afecten les restriccions?

La mesura afectarà principalment els vehicles considerats més contaminants, aquells que no els correspon l'etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B)És a dir, majoritàriament:

 • Cotxes de benzina matriculats abans del 2000
 • Cotxes dièsel matriculats abans del 2005 o el 2006
 • Motos, ciclomotors i vehicles lleugers matriculats abans del 2003

Multes d'entre 100 i 1.803 euros

Així doncs a partir d'aquest dimarts hi haurà tres grups de multes per a tots aquells que no compleixin amb la normativa. Multes de 100 a 499 euros per a infraccions lleus. Això vol dir incomplir la prohibició de circular per la ZBE i fer-ho amb vehicles L, M1 i N1.  Una segona categoria d'infraccions, greus, va dels 500 als 999 euros i inclou la circulació de les categories de vehicles M2, M3, N2 i N3.

Finalment, hi ha una tercera categoria d'infraccions molt greus amb multes que podrien arribar als 1.803 euros. Aquestes sancions s'aplicarien en vehicles contaminants que circulin per la ZBE després d'haver-se declarat un episodi de contaminació a la zona.

Per als reincidents, especial atenció. Les infraccions poden augmentar-se fins a un 30%.

Quines exempcions i moratòries hi ha?

Ara bé, hi ha algunes exempcions i moratòries, segons indica la pàgina web del mateix Ajuntament de Barcelona.

Fins a l’1 d’abril de 2021 a:

 • Autònoms que facin ús d’un turisme M1 o d’una moto L per desenvolupar l’activitat professional, amb rendes inferiors a dues vegades l’IPREM, uns 15.000 euros bruts anuals
 • Furgonetes comercials classificades com a N1

Fins a l‘1 de juliol de 2021 a:

 • Camions (N2 i N3) i autocars petits (M2)

Fins a l‘1 de gener de 2022 a:

 • Autobusos i autocars (M3) destinats al transport col·lectiu

Exempcions (fins a la renovació del vehicle, i han de registrar-se per poder circular):

 • Vehicles de persones amb mobilitat reduïda
 • Vehicles de serveis d’emergències
 • Vehicles de serveis essencials (mèdic o funerari)
 • Vehicles singulars: grues, unitats mòbils de ràdio i televisió, vehicles laboratori, vehicles taller, vehicles per a fires, vehicles condicionats per a la venda o exposició d’articles, vehicles amb cambres de refrigeració i formigoneres

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,568SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure