Uns pregoners d’or i plata

3/9/2012. La ciutat de Sant Adrià homenatjarà al pregó l’Agrupament Escolta i Guia Sant Adrià i el Centre Gadgetosplai, que fan 50 i 25 anys

A grans trets, són dues entitats adrianenques que es dediquen al mateix. Però hi ha una cosa que les diferencia, -25 anys de vida- i una altra que les uneix: que totes dues seran les protagonistes del Pregó de Festa Major. Parlem de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Adrià i del Centre d’Esplai Gadgetosplai, que en aquest any 2012 han complert 50 i 25 anys d’existència, respectivament. La seva elecció com a pregoneres respon a la voluntat municipal d’emfatitzar el caràcter local de la festa i totes dues entitats ho agraeixen especialment. Dies abans que pugin al balcó de l’Ajuntament a llegir el pregó, responsables de totes dues entitats explicaven a aquest diari les seves sensacions per aquest moment. I aprofitaven, també, per donar a conèixer la seva activitat. Integrants de l’Agrupament Escolta i Guia -Evelyn Baeza, Núria Mateu, Enric Pascual i Cinthia Vélez- parlaran de la història de l’entitat, fent alguna referència al Mil·lenari, agraïnt el suport de les famílies i expressant la seva voluntat de continuar existint mig segle més. "Eduquem els infants en uns valors que cada vegada més s’estan perdent. La societat canvia, el cau canvia, però determinats valors, com compartir, respectar o esforçar-se, han de continuar", apunten. Actualment són una quinzena de monitors d’entre 20 i 30 anys que eduquen en el lleure a prop de 60 infants i adolescents amb excursions, colònies o activitats que fan els dissabtes a la tarda al local de l’església de Sant Adrià. També, i a diferència d’altres èpoques, intenten que els joves d’ara reflexionin més sobre la societat i tot allò que els envolta, sobre la política, però sense caure en partidismes ni un catalanisme excloent. Potser el que més els satisfà és el grau de "confiança" que els infants arriben a tenir amb els seus monitors. "No som ni els pares ni els mestres, i potser per això amb nosaltres mantenen una relació molt maca", diuen.

Exactament el mateix els passa a la desena de joves monitors i monitores del Gadgetoesplai. Tres d’elles -Judith Pérez, Judit Ortega i Ariadna Soler- expliquen l’activitat d’aquest esplai laic i progressista fundat l’any 1987 i que ara compta amb una seixantena d’infants i joves d’entre 3 i 16 anys, de Sant Adrià, però també d’altres ciutats veïnes com com Badalona, Santa Coloma o, fins i tot, Montcada. Quan arriba el casal d’estiu, aquesta xifra d’alumnes es triplica. Fins i tot, diuen, hi ha cua de nens i nens que s’hi volen apuntar. "El boca a orella entre les famílies provoca aquest èxit. Mirem d’educar els joves tots per igual, mirant de transmetre-ls uns valors que cada vegada més es troben a faltar: el respecte per la gent gran, la bona relació entre ells, la seva pròpia autonomia, etc", resumeixen. Els omple de joia "veure que els infants ens saluden pel carrer quan van amb els seus pares i es fan amistats que duren per sempre". Acabat el pregó, pensaran ja en la festa del 25è aniversari que faran al setembre a la plaça de la Vila.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,570FansAgradda
1,544SeguidorsSeguir
2,618SeguidorsSeguir
35SubscriptorsSubscriure